De eerste multinational ter wereld, de VOC

De VOC kreeg van de Staten-Generaal het monopolie om handel te drijven in Azië. Omdat de VOC ook gevestigd was in de landen waarmee werd gehandeld, wordt de VOC ook wel de eerste multinational ter wereld genoemd.

De Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) werd in 1602 opgericht door de Staten-Generaal van de toenmalige Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De compagnie kreeg een octrooi voor 21 jaar met het alleenrecht op handel in Azië en op de aankoop van waardevolle specerijen, zoals nootmuskaat, foelie en kruidnagel. Er was in Europa veel vraag naar specerijen om gerechten op smaak te brengen en voor gebruik in geneesmiddelen, en de compagnie verwierf uiteindelijk een monopolie op specerijen.

Tegen het midden van de 16e eeuw had de Vereenigde Oost-Indische Compagnie ongeveer 50.000 werknemers in dienst in Azië en de Nederlanden. Tussen 1602 en 1799, toen de compagnie formeel werd opgeheven, maakten haar schepen bijna 5000 reizen van Nederland naar Oost-Indië op zoek naar gewilde specerijen en vervoerden meer dan een miljoen mensen naar Azië… Lees meer: worldhistory

De VOC kwam gaandeweg tot het inzicht dat de militaire tactieken die gangbaar waren op de slagvelden van Europa, onbruikbaar waren tegen een vijand die geen vaste militaire formaties kende en voornamelijk vocht van achter fortificaties van lemen muren of uit de beschutting van het oerwoud. Lees meer: De Verenigde Oostindische Compagnie: tussen oorlog en diplomatie (PDF)