Caïrowood-science fiction wordt als niet koosjer ervaren

File - "El Nehaya" and "El-Ekhteyar".

Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken heeft uiterst gepikeerd gereageerd op een nieuwe Egyptische dramareeks, die zich in het jaar 2120 afspeelt, en die de ondergang van Israël en het uiteenvallen van de VSA voorspelt. Wij citeren: “compleet onaanvaardbaar, vooral omdat de twee staten sinds 41 jaar een vredesakkoord afgesloten hebben”.

Hoewel Egypte en Israël sinds 1979 eng samengewerkt hebben rond veiligheidsproblemen, vooral rond hun gedeelde Sinaïgrens, is de Egyptische man-in-de-straat een koele minnaar van de genormaliseerde relaties met Israël.

De Egyptische fictiereeks “El-Nehaya” – Arabisch voor “Het Einde” gaat over een IT-specialist die leeft in een dystopische toekomst onder de dictoratuur van cyborg klones. Het is één van de tv-reeksen die gedurende de ramadanmaand elke avond uitgezonden worden.

In de eerste aflevering vertelt een leraar aan zijn studenten over “de oorlog om Jeruzalem te bevrijden”, die volgens de leraar plaatsvond ergens in de buurt van 100 jaar na de oprichting van Israël in 1948. Hij weidt zijn leerstof uit door de klas te vertellen dat de joden uit Israël “vluchtten en terugkeerden naar de hun herkomstlanden” in Europa. Zonder vermelding wat er met de joden gebeurde wiens voorvaderen uit andere M.O.-landen kwamen – zowat de helft van de joodse bevolking.
Een hologramkaart van een uiteengespat VSA wordt getoond, begeleid door de toelichting dat “Amerika de grootste bondgenoot van de zionistische staat was”.

Er kwam geen onmiddellijke reactie van de Egyptische regering.

De TV-reeks wordt geproducdeerd door Synergy, één van de grootste Egyptische productiebedrijven, met een sterke band met de regering van president Abdel-Fattah el-Sissi. De reeks wordt uitgezonden op het ON TV-netwerk, eigendom van een pro-regering bedrijf, dat zichzelf het “enige politiek-onafhankelijk TV-station” noemt.

De scenarist, Amr Samir Atif, verklaarde aan Associated Press dat de vernietigiing van Israël “een mogelijkheid in de toekomst is gezien de afwezigheid van echte vrede en ware stabilieit in de regio… Vrede moet steunen op rechtvaardigheid…”

In een recent verleden hebben Israëlische overheden de veiligheidssamenwerking met al-Sissi’s regering geprezen. Israël heeft Egypte toestemming gegeven troepen, bewapening en militaire helicopters dichtbij de Israëlische grens op te stellen om terroristen te bestrijden. In het 1979 vredesverdrag werd immers gestipuleerd welke wapens en het aantal militairen Egypte in de regio mag stationeren zonder Israëls toestemming. En in 2018 bevestigde al-Sissi nog dat er een uitgebreide samenwerking met Israël bestaat. Sinds het aantreden als president heeft al-Sissi minstens twee keer Netanyahu ontmoet.

Desondanks associëren de meeste Egyptenaren Israël met de vier oorlogen die de twee landen tegen elkaar gevoerd hebben tussen 1948 en 1973 en zijn absoluut niet akkoord met de Israëlische Palestinapolitiek. In 2016 werd een Egyptische jurist en populair TV-anker nog de toegang tot het parlement ontzegd omdat hij een ontmoeting met de Israëlische ambassadeur in Egypte had gehad.

Why are Egyptian series ‘El-Nehaya’, ‘El-Ekhteyar’ trending on Twitter?

Enkele fragmenten – vertaling is niet voorhanden:

De verontwaardiging over de SF-reeks werd intussen op alle Israëlische media gedeeld.

https://www.ynetnews.com/article/H1oADIXKI

https://www.timesofisrael.com/israel-decries-egyptian-tv-show-predicting-its-destruction/