Bundes-Merkel vs. Freistaat-Seehofer

Blijft de Unionsopstand, de binnenhuisrevolutie van de Bundestjeven met hun Freistaatliche Beierse evenknie, bij een storm in een glas water? Of dwingt de hete AfD-adem de CSU tot een ‘geradicaliseerde’ houding met in haar zog een aantal ontevreden CDUers?

In elk geval is het duidelijk dat Merkel een probleem heeft met haar eerste luitenant (… nou ja…) Horst Seehofer, die de federale post van binnenminister bekleedt. Probeert hij na al die jaren dat hij slechts losse flodders richting Merkel mocht en kon afvuren, nu eindelijk zijn wil – en die van zijn kiezers – door te zetten? Zaagt hij bewust aan de poten van Merkels troon?  Niet voor zichzelf – zo realistisch is hij wel.  Als kanselier maakt hij geen enkele kans (… de aversie in de Bundesrepublik t.o.v. “Freistaat Bayern” heeft ook Franz Josef Strauß mogen ondervinden), maar hij kan wel degelijk de verkiezingsuitslag in Beieren proberen in het voordeel van de CSU te beïnvloeden en de AfD de wacht aan te zeggen.  Die mag intussen ca. 30.500 leden tellen, is volgens de laatste INSA-enquête de 3de partij van Duitsland met 15.5% der stemmen, tendens stijgend en trekt – niet geplaagd door de Erfzonde – de nationalistische kaart.

Hét probleem: Merkel wil open grenzen, ook voor zgn. “vluchtelingen” die absoluut geen kans hebben als zodanig erkend te worden, Seehofer wil die niet. Punt. Over “wir schaffen das” wordt niet meer gesproken. Merkel weet immers verdomd goed dat de Duitsers het niet “schaffen” – daarom blijft ze aandringen op een EUropese oplossing voor het immigratieprobleem.

Zelfs binnen haar eigen partij, de CDU, verliest ze steun. En dan worden de slaafse media ingeschakeld. Zoals Focus-Online met een pathetische hulpkreet van ene Margarete van Ackeren, hoofdredactrice Focus: “Die Unionsabgeordneten lassen Bundeskanzlerin Angela Merkel im Flüchtlingsstreit mit Horst Seehofer im Regen stehen. Sehen sie nicht, wie gefährlich das werden kann? Für die Kanzlerin, für die Koalition, für das Land.“

(Ned.: “De Unionsparlementairen laten de Bundeskanselier Angela Merkel bij de vluchtelingenruzie met Horst Seehofer in de kou staan. Zien zij dan niet hoe gevaarlijk dit kan zijn? Voor de kanselier, voor de coalitie, voor het land.”)

Niet moeilijk te begrijpen. Na jarenlang trouwe dienst én hiermee verbonden carrière-opbouw, worden Merkels schouwstukken bij de keel gegrepen bij de voorstelling dat eeuwigheid in de politiek niet bestaat en dat de klepel wel eens naar de andere kant zou kunnen overslaan.  Zoals toen de DDR op zijn laatste benen liep, toen de Muur viel, ook toen wilden DDR-vazallen niet geloven dat hun rijk op instorten stond.

Focus hield een enquête bij haar lezers, met de vraag “Wiens strategie bij de vluchtelingenpolitiek moet gevolgd worden? Merkel of Seehofer?” Enkele uurtjes later bleek dat meer dan 25.000 lezers de vraag beantwoord hadden… met een ongewenste uitslag: slechts 3% kozen voor Merkels open-deuren… 97% wil dat Seehofer zijn visie realiseert.
En ja, de komende gewestverkiezingen in Beieren zijn aan Seehofers “radicale” houding niet vreemd, maar aan de enquête namen niet uitsluitend Beierse lezers deel, maar waren het Focuslezers uit heel het Duitse grondgebied die hun mening kond gemaakt hadden. Iets wat Merkels bevriende Focus niet had zien aankomen.

5 gedachten over “Bundes-Merkel vs. Freistaat-Seehofer

Reacties zijn gesloten.