Borrell zag ze vliegen

Iedereen probeert in de annalen van de geschiedenis een plaatsje te veroveren. Iedereen? Nou ja, wij niet. We zijn al blij als we ons gezin en familie gezond en wel, goed gevoed en verwarmd door deze fase van onze burgeronderdanigheid kunnen loodsen.

We hebben het over politieke bollebozen – zoals ene Josep Borrell, de grote EU-baas van uw en onze veiligheid.

Zondag lanceerde hij het EU-uitgedokterde plan om gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te schenken*. Wat hij daarbij even vergat was dat de EU-lidstaten eigenaar zijn van hun militaire accessoires en dat hij niet zomaar vliegtuigen kan confisqueren en uitdelen. Tenslotte heeft niet elk land een Amerikaans Stockhuis-depot met afgedankte vliegtuigen, die mogen neergeschoten worden door het Russische leger.

Volgens de EU-veiligheidsgoeroe zou er een akkoord met de lidstaten afgesloten geweest zijn waardoor Oekraïense piloten met gebruikte gevechtsvliegtuigen mogen vliegen – de betrokken lidstaten ontkenden het bestaan van dit akkoord – bijzonder tragisch was dat de Oekraïense regering dit al triomferend bekend gemaakt had.

En maandag moest Borell terugroeien: hij erkende dat de vliegtuigenkado* niet van de EU zou komen, maar wel als een “bilateraal” geschenk* door individuele EU-lidstaten. Pools president Duda liet verstaan dat zijn land de Oekraïeners humanitaire hulp zou verlenen, maar er zelfs niet aan dacht Poolse vliegtuigen door het Oekraïense luchtruim te jagen.

En Slovakije, ach, dat land beschikt over een klein aantal MiG-29, die worden onderhouden door een aantal contractuele Russische technici… Stel u even de verwarring voor… Russische vliegtuigen tégen Russische vliegtuigen…

Het ziet er naar uit dat voorlopig slechts de luchtmacht van de paus de Russen moet afschrikken.

*de media kondigden aan: EU zal gevechtsvliegtuigen uitlenen aan Oekraïne. Da’s zoals een aanslagbiljet van financiën waarop staat dat u het land b een renteloze lening verstrekt. Denkt nu echt iemand dat die vliegtuigen nog zullen terugkeren?