Bij meneer doktoor: vruchtbaarheidsproblemen

Bij meneer doktoorEgypte heeft een vruchtbaarheidsprobleem

We bedoelen niet de lage waterstanden in de Nijldelta, noch een verdord  irrigatieproject.  Evenmin gaat het om een bio-geo-meteo-astro-deo-mondeo-probleem, verbonden aan een overvloed van zure regen en opwarming van de aarde.

Het is veel dramatischer dan dat.  De Egyptische bevolking sterft langzaam uit.  En neen, we bedoelen ook niet dat de Egyptische lente en contraseizoen voor een natuurlijke selectie der democratische moslimbroeders en -zusters gezorgd heeft. 

Neem kennis van deze onrustwekkende persmededeling van IPS:

“Forse stijging van aantal ivf-kinderen in Egypte
Sinds de Egyptische revolutie van 2011 is het aantal kinderen uit in-vitrofertilisatie (ivf) fors gestegen. Fertiliteitsartsen spreken van misbruiken.

Een fertiliteitskliniek in Caïro.
© IPS/Rachel Williamson

Bassem Elhelw kreeg in zijn fertiliteitscentrum in Cairo een paar over de vloer dat nog maar vier maanden getrouwd was. Ze wilden een jongen, via ivf.

Ze waren eerder al bij twee andere fertiliteitsartsen geweest. Had hij hen geadviseerd geduld te hebben en eerst minder drastische middelen te gebruiken, dan waren ze naar een vierde dokter gegaan, zegt Elhelw.

Artsen zoals Elhelw hebben het aantal vragen voor kunstmatige bevruchting fors zien groeien sinds het begin van de Arabische Lente in januari 2011. “De mentaliteit is veranderd omdat alles de laatste twee jaar zeer snel gegaan is. Het levensritme in Cairo was vroeger zeer traag.”

Na het vertrek van Hosni Moebarak werden de regels versoepeld. Ivf-klinieken in Cairo en Alexandria begonnen met advertentiecampagnes, die ook minder verstedelijkte gebieden bereikten.
Het toezicht op fertiliteitscentra is beperkt; de regering heeft andere prioriteiten. Het is niet bekend hoeveel fertiliteitscentra er precies zijn.

Dr Ashraf Sabry, directeur van fertiliteitscentra in en rond Cairo, zegt dat er heel wat cowboys in de sector rondlopen. Misbruiken nemen toe. Patiënten krijgen dure en onnodige procedures zoals ivf voorgesteld, terwijl soms een minder drastische hormonenbehandeling volstaat.

In het Midden-Oosten zijn al heel wat vruchtbaarheidsproblemen, vooral als gevolg van het roken, zegt Marcia Inhorn, onderzoeker van de Amerikaanse Yale-universiteit. Minstens de helft van de mannen in het Midden-Oosten rookt.

Roken is niet goed voor de spermakwaliteit, zegt Inhorn. Dat is nog toegenomen sinds de revolutie. Jonge mannen en vrouwen brengen veel meer tijd door in sisha-bars, waar waterpijp wordt gerookt.

Volgens Gamal Serour, directeur van de ivf-eenheid van de Al-Azhar-universiteit in Cairo, kampt 10 tot 15 procent van de Egyptische paren met vruchtbaarheidsproblemen.”

Dat hadden we nu nooit kunnen vermoeden, zie, een waterpijp als bron van alle kwaad.  Eigenlijk, feitelijk, dachten we dat er een andere – logischer – reden voor was.  Zeg maar: gebrek aan goesting.

Oordeel zelf over de evolutie van de cultuur in het land der piramides.  Bij welke afbeelding zou u, als gezonde vrouwenliefhebber, het meest zin hebben om nog wat te oefenen* op de aloude manier om het voortbestaan van de bevolking te verzekeren?

egypte beschaving vroeger en nu

Een klik helpt niet om de moderne moslima rechts beter zichtbaar te maken. Studio Rony

* Nvdr: Voor zover u wilt bijdragen tot de bevolkingstoename in Egypte…

FT

 

2 gedachten over “Bij meneer doktoor: vruchtbaarheidsproblemen

  1. Tja , een waterpijp is maar een ‘waterpijp’ he.
    Doch alle gekheid op een stokje ik denk niet dat er een ‘dermate’ vruchtbaarheidsprobleem is zoals het wordt voorgesteld.
    Een ivf kost heel wat centen,en is bijgevolg dan ook weggelegd voor de ‘rijkere Egyptenaar , die zich een statuut van vele kindjes kan veroorloven.
    Anders bij de bevolking , die zich meer en meer bewust van zijn dat een nest met veel kindjes geen vooruitgang is, maar armoe.
    Egypte snakte naar een middenklas, waar vrouwen niet enkel dienen als kweekbak .

  2. Van mij hoeven ze geen enkele bijdrage te verwachten, op geen enkel vlak. Dat ze maar eens aan de mouw gaan trekken van de oliesjeiks. ‘t Zal ook nul op het rekest zijn.

Reacties zijn gesloten.