Bij meneer doktoor

Bij meneer doktoorAfweging: de risico’s op huidkanker tegenover een eventuele hartaanval

De zonnige kant van zonlicht: het is goed voor je bloeddruk

“We vermoeden dat de voordelen van zonlicht voor de gezondheid van het hart zwaarder zullen wegen dan het risico op huidkanker”, vertelt onderzoeker Richard Weller. Wetenschappers van de Edinburgh Universiteit beweren dat zonlicht de bloeddruk kan verlagen en helpt bij het voorkomen van hartaanvallen en beroertes.

Volgens de wetenschappers zorgt twintig minuten in de zon ervoor dat je lichaam stikstofoxide vrij laat in de bloedbaan, waardoor je bloedvaten ontspannen en de bloeddruk verlaagt. Dit zou de kans op hartaanvallen en beroertes kunnen verminderen.

Wie in de zon zit, ontspant dus niet alleen de spieren, maar ook de bloedvaten. Vraag is of die ontspanning te danken is aan het zonlicht of aan het feit dat je zelf ontspant wanneer je in je lunchpauze of op je vrije dag in het zonnetje gaat zitten. De onderzoekers hebben die vraag ondervangen met een test waarbij 24 vrijwilligers twintig minuten onder warmtelampen met UV-straling lagen.

In de ene sessie werden de vrijwilligers blootgesteld aan zowel UV-straling als aan de warmte van de lampen. In de andere sessie werden de UV-stralen geblokkeerd, zodat alleen de warmte van de lampen de huid bereikte.

Dalende bloeddruk
De bloeddruk van de vrijwilligers daalde duidelijk na de eerste sessie mét UV-straling en ook in het uur erna bleef de bloeddruk laag. Bij de tweede sessie ging de bloeddruk even naar beneden, maar nadat de proefpersonen uit de warmte gingen, keerde de bloeddruk al snel terug naar het normale niveau. Daaruit concluderen de onderzoekers dat de UV-stralen, en niet de hitte, verantwoordelijk zijn voor de voordelige effecten.

Verder onderzoek moet uitwijzen of het advies over blootstelling van de huid aan zonlicht veranderd moet worden. UV-straling van zonlicht zorgt ervoor dat het lichaam vitamine D aanmaakt, maar is ook de belangrijkste oorzaak van huidkanker. De onderzoekers willen de relatieve risico’s van hartziekten en huidkanker bestuderen onder mensen die zijn blootgesteld aan verschillende hoeveelheden zonlicht.

De resultaten van het onderzoek worden deze week gepresenteerd op de ‘International Investigative Dermatology Conference’ in Edinburgh.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3438383/2013/05/08/De-zonnige-kant-van-zonlicht-het-is-goed-voor-je-bloeddruk.dhtml

2 gedachten over “Bij meneer doktoor

  1. Zie maar… dàt zijn proeven die uitgevoerd werden BINNENSHUIS en waar geen àndere factoren bijkwamen.
    Geen wonder dat de hartslag en bloeddruk daalden, zo saai en rustgevend. :o(
    Maar… indien men, (met die uitslagen in gedachte) aan de kust in de zon zou gaan liggen, dàn zouden de “geleerde onderzoekers” merken dat de hartslag & bloeddruk vlug kunnen stijgen… vooràl als er poppetjes van 18 à 25 jaar voorbij passeren in monokini en met wippende borsten.
    Dàt is dus het verschil tussen theorie en praktijk. {:OD

Reacties zijn gesloten.