Barbertje moet hangen

Afbeeldingsresultaat voor free assange

Begeleidende tekst bij de video van gisteren:

“Het is duidelijk dat we een tijdperk van controle en meningsdictatuur zijn ingegaan, waarin de moed om de waarheid te zeggen meestal met grote nadelen moet worden betaald. Toch zijn er mensen die zich daardoor niet laten afschrikken om feiten aan het licht te brengen. Zij nemen liever de grote persoonlijke nadelen erbij door tegen de onrechtstroom in te zwemmen, in plaats van hem door hun stilzwijgen te bevestigen. Zo bv. WikiLeaks-oprichter Assange die onder andere de controleprogramma’s van de Amerikaanse inlichtingendiensten CIA en NSA, veel Amerikaanse oorlogsmisdaden en talrijke omkoopzaken onthulde. Sindsdien is hij op de vlucht voor de Amerikaanse regering die hem wil aanklagen voor “spionage”. Dit zou voor Assange 45 jaar hechtenis kunnen betekenen of zelfs de doodstraf. In 2012 vluchtte Assange naar de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waar de toenmalige regering van Ecuador hem asiel verleende en zelfs het Ecuadoraanse staatsburgerschap gaf. Hij moet nu uit de ambassade worden gezet door steeds meer politieke druk van de Amerikaanse regering, ofwel door de intrekking van zijn staatsburgerschap en zijn asiel ofwel gewoon door psychische uitputting. Dit zou onvermijdelijk zijn arrestatie en uitlevering tot gevolg hebben. Assange leeft sinds 2010 zonder toegang tot een basisgezondheidszorg en is sinds april 2018 streng geïsoleerd als in eenzame opsluiting. Zijn gezondheidstoestand verslechtert zienderogen. Zijn moeder bericht: “Mijn zoon is in levensgevaar door meedogenloze politieke vervolging van gewetenloze machthebbers waarvan hij de misdaden en corruptie als hoofd van WikiLeaks moedig in de openbaarheid bracht.” Geachte kijkers, wat een gigantische prijs betaalt deze dappere man voor zijn moedige, ophelderingdienst!”

Intussen werd hij door de Britse politie, op vraag van de VSA, gearresteerd in de Ecuadoriaanse ambassade, die toelating gaf hun grondgebied te betreden. De miserie, de veroudering staat duidelijk op zijn gezicht geschreven. Zijn arrestatie is een uiting van pure onversneden haat. De Britse politiek is al lang niet meer “fair”. Lafbekken! De waarheid màg niet aan het licht komen. Hoe diep kan men vallen? Schande!

Maar bij de djihadisten wordt snel gewaarschuwd dat men een eerlijk proces moet geven, een tweede kans bieden, een heropvoedingsprogramma opstarten. We herinneren ons de belevenissen van onze ouders tijdens de repressie: veroordeelden van het gemeen recht – moordenaars, verkrachters, bandieten – kregen een voorkeurbehandeling in de gevangenis. De politieke gevangenen – sales flamins – daarentegen mochten ongehinderd gepest, uitgehongerd, geslagen, gevonnist worden.

Wordt vervolgd.