Assad: potje breken, potje betalen

Afbeeldingsresultaat voor potje breken potje betalen

De Syrische president Assad laat er in een vraaggesprek met Paris Match geen twijfel over bestaan dat terroristen, die op Syrisch grondgebied misdrijven hebben begaan, in Syrië moeten (… zullen?) berecht worden.

Het vraaggesprek ging over een aantal verschillende onderwerpen; vanzelfsprekend kwam ook de toekomst van de I.S.-terroristen in Syrië aan bod.

Op de vraag van de journalist wat er staat te gebeuren met de I.S.-terroristen die zich in de gevangenissen onder de hoede van de SDF (Koerden) bevinden, antwoordde hij: “Elke terrorist op het grondgebied van de Syrische staat is onderworpen aan de Syrische wetgeving en de Syrische wetten zijn duidelijk wat betreft het terrorisme. Wij hebben rechtbanken die zich op terrorisme toeleggen en zij (de terroristen) zullen vervolgd worden.”

Elke terrorist. Syriër of buitenlander. Terrorisme is terrorisme. Zonder onderscheid van nationaliteit.

De Syrische regering het momenteel geen administratieve controle over de SDF (Koerdische) gevangenissen. Echter, gezien de recente akkoorden met hen en het Syrische leger, gezien het feit dat de Koerden er liefst zo snel mogelijk vanaf willen geraken, zullen deze I.S.strijders waarschijnlijk overgebracht worden naar de overheid van de Syrische staat voor hun proces.

Verschillende buitenlandse I.S.-sgtrijders worden momenteel vastgehouden in deze gevangenissen en zij werden nog niet gerepatrieerd – dit ondanks de Amerikaanse oproep aan bondgenoten om hen terug te nemen.

Het is niet duidelijk wat Washington zal doen mochten deze I.S.-strijders aan de Syrische overheid overhandigd worden – de VSA en Syrische regringen onderhouden immers geen diplomatieke relaties.