Argwanende Zwitsers

Terwijl quasi heel westers Europa opgejut wordt om toch zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen in te enten, terwijl elke vraag, elke zorg, elke kritiek onder de mat geveegd of weggelachen wordt, is men in Zwitserland eerder afwachtend nuchter.

Naar verluidt zou slechts 10% van het medisch personeel zich willen laten inenten tegen het coronavirus. De reden: ze willen geen proefkonijn spelen.

Weliswaar steunt de Zwitserse regering de nationale vaccinatiecampagne, die maandag begonnen is, maar de medewerking van het medisch personeel schijnt niet heel groot te zijn. Het Zwitsers inentingsprogramma geeft voorrang aan risicopatiënten, vervolgens het medisch personeel… maar die zijn uiterst sceptisch.

In de Zwitserse krant 20 Minuten (zie bruggetje onderaan) wordt gemeld dat slechts ca. 10% hulpverleners in een RVT in St. Gallen zich aangemeld heeft voor een vaccinatie. Ze zijn o.a. bezorgd om hun vruchtbaarheid. Een groot gedeelte is immers jong, vrouw, en heeft nog een kinderwens. De directeur wil in de nabije toekomst nog een informatie-offensief opstarten om de veiligheid van het vaccin te beklemtonen. De bewoners van de RVT, die andere zorgen hebben, is de bereidheid ca. 80%.

Een soortgelijke situatie in een andere RVT, nl. in Hilterfingen in het kanton Bern: daar wil zich slechts 26% laten inenten. In een RVT in Gams in het kanton St. Gallen zou volgens het Tagblatt slechts 10% de “verlossende injecties” willen ontvangen. En in de RVT Lindenhof in Oftringen AG wil slechts 20%.

Volgens een peiling in de herfst wil slechts 1/3 van het Zwitserse verplegend personeel zich zo snel mogelijk laten inenten.

Weliswaar beschikt 20 Minuten niet over cijfermateriaal met betrekking op het hele Zwitserse grondgebied, maar verschillende kantons hebben zelf een peiling gehouden. B.v. het kanton Bern dat met een vaccinatiecijfer van het verplegend personeel van meer dan 30% kan rekenen.

Sommige politici dromen nu hardop van een vaccinatieplicht. 20 Minuten hield zelf een peiling naar de bereidheid/mogelijke verplichting van de vaccinatie. 34.099 reageerden als volgt op de vraag: “Moet het verplegend personeel gevaccineerd worden?”

  • 24% Ja, dat zou moeten verplicht worden.
  • 61% Ja, echter op vrijwillige basis.
  • 14% Neen, dat moet niet.
  • 1% Weet ik niet.

Bij 20 Minuten liepen talrijke reacties binnen van verplegend personeel met meer uitleg over hun kritische houding. RVT-verzorgster T.P. (22) klinkt zeer overtuigd: “Ik hou van mijn werk, maar ik zal me absoluut niet laten inenten. Daarvoor neem ik zelfs mijn ontslag op de koop toe.” Zij vindt dat elke rationaliteit bij de discussie omtrent de vaccinatie verdwenen is en dat men eerst en vooral iedereen de noodzakelijke hygiëne- en beschermingsmaatregelen moet toepassen vooraleer onbekende inentingsstoffen geïnjecteerd worden. Dat zou nl. ten gevolge van bijwerkingen ook afwezigheden op de werkvloer kunnen veroorzaken. En dat haar patiënten – met een hoge ouderdom – ook wegens andere virussen overlijden. Zij wil dat de mogelijke gevolgen van de inenting langer onderzocht worden. Idem dito bij talrijke collega’s. Zij vinden dat zij nog altijd baas zijn over hun eigen lichaam.

Zelfs Yvonne Ribi, directrice van het Schweizer Berufsverbands der Pflegefachfrauen und Pflegefachmänner SBK (vakbond verplegend personeel) is tegen de verplichte inenting. Zij heeft begrip voor de weigeringen: “De inenting is iets nieuw en men kent de gevolgen op lange termijn niet. Bovendien is het iets zeer persoonlijk, men krijgt iets in zijn lichaam gespoten dat men niet kent.”

20 Minuten: Jetzt reden die Impfverweigerer

 “Lotterie mit Menschenleben”: SPD-Abgeordneter fordert Untersuchungsausschuss zur Impfkampagne

Er kan zelfs mee gelachen worden…

Bij DS vernemen we meer over de bereidheid bij de bevolking hier: Motivatiebarometer peilt ook naar ‘vaccinatiebereidheid’

…De bereidheid onder de bevolking om zich te laten vaccineren stijgt. Toch twijfelt drie op tien respondenten nog, een kleine minderheid voelt zelfs weerzin, aldus onderzoeker Maarten Vansteenkiste. Volgens de laatste cijfers is de vaccinatiebereidheid onder Vlamingen de voorbije weken geklommen tot 73 procent. In december was dat nog 56 tot 65 procent….