Anti-Wereldbank der BRICS-landen krijgt stilaan meer allure

Nu wil Saoedi-Arabie ook toetreden tot de Nieuwe Ontwikkelingsbank (New Development Bank – NDB), op poten gezet door de BRICS-landen. Een belangrijke speler die de slagkracht van de NDB duidelijk zou verhogen. We citeren de NDB: “In het M.O. hechten we veel belang aan het Koninkrijk Saoedi-Arabië en we zijn momenteel in een bevoegde dialoog met hen”, citeert de Financial Times de bank.

De New Development Bank is in 2014 opgericht door de BRCIS-landen China, Rusland, India, Brazilië en Zuid-Afrika. Het hoofdkantoor is gevestigd in Shanghai. Naast de vijf stichtende leden hebben nu ook Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bangladesh zich bij de organisatie aangesloten.

De New Development Bank is vanaf het begin bedacht als een alternatief voor door het Westen gedomineerde instellingen zoals de Wereldbank of het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en is bedoeld om grote infrastructuur- en ontwikkelingsprojecten in de vijf BRICS-landen te financieren – maar ook om steeds actiever te worden als onderdeel van het Chinese zijderouteproject.

De toetreding van Saoedi-Arabië zou de bank aanzienlijk meer financiële slagkracht geven. 

U leest er alles over bij: BRICS Bank: Saoedi-Arabië wil toetreden tot NDB (deutsche-wirtschafts-nachrichten.de)

Bij BRICS wordt door een groot aantal landen aan de deur geklopt om binnen gelaten te worden. 19 Landen tonen interesse, 13 landen hebben formeel om lidmaatschap verzocht, 6 deden dat ook maar zonder dat er ruchtbaarheid aan gegeven werd.

Frankrijk zou graag een uitnodiging krijgen voor de volgende BRICS-top in augustus. De vraag is in welke capaciteit: spion, opportunist of realist?

We verwijzen naar een vorige bijdragen: