De vijand van mijn vijand…

… is mijn vriend.

U kent zonder enige twijfel dit gezegde dat in de politiek en financiële wereld quasi dagelijks toegepast wordt.

Terwijl hier de verdediging op een mogelijke atoomaanval geoefend werd, zetten de Russische en Algerijnse marine een gezamenlijke koers uit. Donderdag begonnen de gezamenlijke militaire manoeuvres in de Middellandse Zee. Woensdag had het Algerijns defensieministerie bekend gemaakt dat de manoeuvres “in het kader van de versterking der biliterale militaire samenwerkingsrelaties tussen het Nationale Volksleger (Algerijns) en de Russische marine” zouden plaats hebben.

Rusland en Algerije houden regelmatig gezamenlijke legeroefeningen. Pas een jaar geleden trok een Russische mijnenveger naar de haven van Jijel (Oost-Algerije) om samen met de Algerijnse marine oefeningen te houden. En in november (2021) hielden ze in de Middellandse Zee marinemanoeuvres, met o.a. verschillende afluister- en tactische oefeningen. Nog voor het einde van dit jaar wordt de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune op staatsbezoek in Moskou verwacht voor een tegenbezoek nadat de Russische buitenminister Lavrov in mei naar Algerije trok. Gemeenschappelijk doel: uitbreiding van de samenwerking.

Dat Algerije graag de BRICS-landen zou vervoegen is intussen bekend. Dat Algerije één der belangrijkste bondgenoten van Rusland is op het Afrikaans continent is én een der grootste klanten der Russische wapenindustrie is een doorn in het oog van de VSA. 27 Congresleden hebben verleden maand nog een schrijven aan de VSA buitenminister Blinken gericht met de eis Algerije te sanctioneren voor de wapenhandel met Rusland. Macron moet zijn boontjes dan niet meer in de week leggen om gas uit Algerije te kunnen importeren.

Kafka regisseert de gaspijpleidingen | Golfbrekers

https://twitter.com/AZgeopolitics/status/-algerien-und-russland-halten-gemeinsame-militaeruebung-im-mittelmeer-ab%2F

https://businessam.be/hoe-italie-koploper-werd-in-de-race-om-van-russisch-aardgas-af-te-raken-en-waarom-algerije-de-echte-winnaar-is/