“America is back!”

stelde een triomferende Joe Biden toen hij zijn intrek mocht nemen in het Witte Huis. Hij bedoelde eigenlijk zichzelf toen hij, als brocante uithangbord van de Democraten, plaats mocht nemen in het Oval Office. De vraag is: hoe lang nog? Hoe veel kans maakt hij in 2024 herverkozen te worden? Retorische vraag. We gaan er even vanuit dat hij dan nog over alle fysische en psychische eigenschappen beschikt die vereist worden van een Commander in Chief en opperhoofd van ‘s werelds grootste democratie.

Een indicatie: stel u even voor dat hier, in het land b, op grote borden langs autowegen, winkelcentra, tegen gevels e.d. affiches met een soortgelijke boodschap over de Vivaldi-tenoren zouden geplaatst worden? We durven er niet aan te denken… of misschien toch, heel eventjes…

Reuters heeft het over een optimistische “steady”: ca. 46% ziet Biden als president der VSA wel zitten. Voor de ene is het glas half vol, voor de anderen half leeg. Feit is dat een optimist niet kan verdoezelen dat een half glas even ver verwijderd is van een vol als van de bodem. 49% is met het gevoerde beleid niet eens en de resterende 5%, die “is not sure”, weet het (nog) niet. Bij Graphics.Reuters kan je de ontleding van de opiniepeiling in detail bestuderen, met verschillende invalshoeken zoals partij, ras, opleiding, leefomgeving, geslacht (opvallend: slechts 2 geslachten!), leeftijd, inkomen, locatie.

Andere media zijn ietwat minder optimistisch over Bidens slaagkansen in 2024:

Als zelfs CNN dit erkent:

En blijkbaar maakt de vice-presidente, Kamala Harris, zijn verlies niet goed, integendeel. Volgens de populariteitscijfers van de laatste 5 decennia is zij de minst geliefde vice-presidente sinds een halve eeuw. Daarentegen lijkt haar brokkenparcours hoge ogen te gooien. Kamala’s verklaring: “Ik werk achter de schermen.” Juist. Daarom is ze ook onzichtbaar in het politieke gebeuren. En achter die schermen laten Kamala’s medewerkers aan een snel tempo hun job voor wat ze waard is – hoofdzaak wèg van Kamala.

Trump maakt best zijn borst nu al nat want ook “Hillary is back“. De gebuisde presidentskandidate stelt – als ervaringsdeskundige – dat het gaat om dé waarheid of een pak leugens.