Als een inktvlek…

Afbeeldingsresultaat voor ink spreading animated gifRepublikeins lid van het Congress der VSA, Ron DeSantis, gaf in de commissie Buitenlandse Zaken de voorzet voor een officiële Amerikaanse erkenning van de bezette Syrische Golan Hoogte als Israëlisch grondgebied.

Israël veroverde tijdens de Zesdaagse Oorlog (1967) de Golan Hoogte en bezet nu nog steeds 2/3 van het gebied. De bezetting werd tot op heden nog steeds niet door de internationale gemeenschap/instellingen erkend. Sindsdien werden er tientallen nederzettingen gebouwd, naar olie en gas geboord (… met officiële toelatingen van de Israëlische overheid die het gebied als Noord-Israël omschrijft), en wordt het gebied als strategisch belangrijke uitkijktoren ter verdediging van de staat Israël beschouwd.

DeSantis klopt al jaren op dezelfde nagel.  De Golan Hoogte is volgens hem historisch Israëlisch grondgebied en het wordt tijd dat iedereen dat inziet en erkent.  Hij diende het voorstel in als een amendement bij een hoofdstuk over Syrië in het Amerikaanse militaire budget. Hij is van mening dat het voorstel een natuurlijke vervolg is van de verhuis van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Bovendien zou het toekomstige ‘vredes’onderhandelingen gemakkelijker maken vermits de locatie van de hoofdstad en de Amerikaanse erkenning van Golan als Israëlisch grondgebied niet meer aan bod hoeven te komen.   (Times of Israël)

Klein detail: Er staan verkiezingen in Florida op de agenda dit jaar. Ron DeSantis zou graag goeverneur worden van Florida. Hij is een zelfverklaarde slippendrager van Trump en tegenstander van enige beperking op de wapenwet (21 jaar i.p.v. 18 jaar, goedgekeurde wapenwetwijziging in Florida) en veroordeelde Republikeinse Congressleden, die ‘niet conservatief genoeg waren en niet naar behoren Trump steunen’. (…)

Trump weet vanzelfsprekend zijn steun naar waarde te schatten.  In zijn eigen stijl twitterde hij dat DeSantis een “briljante jonge leider” is, die een “GREAT gouverneur van Florida” zou kunnen worden.  Aan campagnegeld zal het DeSantis niet ontbreken: hij maakte zelf een steunlijst van miljonairs bekend, zoals o.a. casino magnaat Sheldon Adelson en mede-eigenaar van Breitbart Rebekah Mercer.

U zal een strategisch stramien herkennen die moet leiden naar de officiële herschikking der Israëlische grenzen.  Dat daar olie gevonden werd is mooi meegenomen.  Israëls minister Katz verklaarde gisteren aan Reuters dat hij verwacht dat de erkenning van de Golan Hoogte als Israëlisch grondgebied nog slechts een kwestie van maanden is.

Geopolitiek op hoog niveau

In Syrië gaat het toch over de heilige democratiebeleving, nietwaar?

VN: Parole, parole, parole

Papier is geduldig. Geschiedenis ook.