Afghanistan zit op een goudschat: lithium

Lithium, ook het “witte goud” genoemd is essentieel voor de productie van e-auto’s. Naar geen enkel ander zeldzaam metaal stijgt de vraag zo snel. En daar zit de Taliban bovenop.

Afghanistan heeft meer te bieden dan heroïne. In 2017 telde men nog 9900 ton heroïneproductie, goed voor een waarde van 1.4 miljard US$.

Afghanistan heeft grote hoeveelheden gewilde mineralen in de grond zitten: koper, kobalt, neodymium, lanthaan, cerium, zilver, goud, kwik… Maar veruit het belangrijkste is lithium.

Lithium is een zilverwit alkalimetaal dat zeer goed geleidt en bovendien het lichtste metaal dat er bestaat. Wordt in allerlei toepassingen gebruikt maar nu vooral voor herlaadbare batterijen in bv. laptops, gsm’s en e-auto’s. De wereldwijd grootste voorraad bevindt zich in Afghanistan. Amerikaanse geologen berekenden in 2010 dat er voor meer dan 1000 miljard US$ in de Afghaanse bodem zit. En daarvoor willen landen wel een oogje dichtknijpen als het om inbreuken op de fameuse mensenrechten gaat.

China stond onmiddellijk vooraan om met de Taliban een gesprek aan te gaan. Rusland is ook geïnteresseerd.

De EU wil niet afhankelijk zijn van de ondemocratische Talibanregering en wil zelf lithium winnen in de Duitse Rijnvallei.

Bent u ook zo benieuwd wie er met de lithium-hoofdvogel gaat lopen?