200 m hoog, 47 verdiepingen, geen lift

200 meter hoog, 47 verdiepingen, geen lift

Slechts vier Europese steden tellen meer wolkenkrabbers dan de Spaanse badplaats Benidorm, onder lokale inwoners vaak smalend ‘Beniyork’ genoemd.

In hun boek The Endless City, rangschikken de auteurs Burdett, Ricky & Sudjic de stad zelfs op nummer één in de lijst van steden met de meeste wolkenkrabbers per inwoner. Met 40 gebouwen die hoger zijn dan 85 meter, waarvan er 27 de 100 meter overtreffen, doet niemand beter.

De 75.000 inwoners van Benidorm – de ook bij Vlamingen welbekende vakantiebestemming aan de Costa Blanca, – krijgen er in de zomer dan ook makkelijk 425.000 gasten bij. Vandaar…

De Spaanse krant el Pais berichtte een tijd geleden over InTempo, een lokaal vastgoedproject dat in de bouw van Twin Towers van 200 meter voorzag en de hoogste constructie van de EU moest worden. Moest het bouwwerk van twee torens van 47 verdiepingen in december 2013 worden ingehuldigd, dan merkte een attente bezoeker in januari 2012 op dat de architecten waren vergeten het gebouw van liften te voorzien eens de 20-ste verdieping voorbij… De constructie moest aanvankelijk negentien verdiepingen hoog worden, maar de ontwikkelaars besloten het gebouw te verhogen naar 46 verdiepingen. Bij het nieuwe ontwerp werd geen rekening gehouden met de benodigde extra ruimte voor de lift.

Rijkelijk laat, want 94% van het gebouw was toen al opgetrokken en 269 appartementen verkocht. Ondertussen hebben de architecten ontslag genomen en torst het project een schuld van 2,5 miljoen euro.

Het perfecte voorbeeld van de Spaanse grootheidswaanzin, besluit El Pais.

http://www.express.be/articles/nl/InTempo.htm