De Kalief is niet welkom in Oostenrijk

De Kalief is niet welkom in Oostenrijk

Dat Erdoğan elk Europees land, waar zijn landgenoten neergestreken zijn, als zijn persoonlijk wingewest beschouwt, is algemeen geweten.  Regelmatig gaat hij ‘zijn’ landgenoten in de diaspora – eens Turk, altijd Turk – bezoeken.  Vooral als hij meent zijn populariteit te moeten opkrikken.  Zoals nu: op 10 augustus worden er in het Ottomaanse rijk presidentsverkiezingen gehouden.

Hij houdt dan telkens een toespraak, waarin hij duidelijk maakt dat de Turken zichzelf moeten blijven, zich niet moeten aanpassen en vooral de Turkse belangen in het buitenland moeten dienen.

Binnen drie dagen wil hij Oostenrijk met een bezoek vereren.  De Unie van Europese Turkse Democraten (UETD), de buitenlandse vleugel van zijn regeringspartij, de AKP, is verantwoordelijk voor de organisatie – officieel om het tienjarige bestaan van de UETD te vieren – en wou voor de Kalief een ontmoetingsruimte vinden, die aan zijn megalomane wensen voldoet.

De UETD ondervond echter problemen.  Alle aanvragen voor een passende locatie werden afgewezen.   Zo hadden ze het grootste sportstadion van Wenen, goed voor 40.000 bezoekers, gehuurd, maar het contract werd door de stadionmedewerkers geannuleerd omwille van de vakantieperiode.  Ook een aanvraag om het veld met 30.000 plaatsen in Krieau – ze wilden hiervoor zelfs 300.000 euro betalen –  te huren werd afgewezen.  Men beweert dat een politieke partij daarbij een rol heeft gespeeld.  Overal in het land werden de aanvragen afgewezen.

Uiteindelijk mag de Kalief optreden in de Albert-Schultz-ijspiste in Wenen-Kagran, die plaats biedt aan 7.000 tot max. 10.000 geïnteresseerden.

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Sebastian Kurz, waarschuwde Erdoğan. ”Zet geen kwaad bloed in de Oostenrijkse gemeenschap. Verkeerd taalgebruik zal de sfeer in ons land vergiftigen. Let op je woorden, kweek geen verdeeldheid in onze samenleving”, zei de 27-jarige Kurz in een interview met de Oostenrijkse krant Österreich.
De Kalief reageerde op zijn eigen charmante manier: hij eiste verontschuldigingen van Kurz.

Andere Oostenrijks politici, onder wie parlementsleden Alev Korun en Peter Pilz van de Oostenrijkse Groene Partij (Die Grünen) en Omar Al- Rawi van de Sociaal-democratische Partij van Oostenrijk (SPÖ), lieten weten dat Erdoğan het tienjarige bestaan van UETD als smoes gebruikt om in Oostenrijk stemmen te winnen van de Turkse burgers in het land voor de presidentsverkiezingen in 10 augustus.

De politiebeveiliging van de Kalief zou de Oostenrijkse belastingbetaler 500.000 euro kosten. Men verwacht niet alleen sympathisanten maar ook tegenbetogers.

Lees ook: Erdoğan nog machtiger als president

FT

3 gedachten over “De Kalief is niet welkom in Oostenrijk

  1. Er bestaan in Oostenrijk een reeks verenigingen met konservatief-islamitische agenda (o.a UETD & ATIB) waarvan de netwerken tot in Turkije reiken. Zodat Oostenrijk met zijn vele culturele en moskee verenigingen het hinterland van de politieke Islam is. En de politiek kijkt niet alleen toe, maar steunt ze nog.

Reacties zijn gesloten.