Wordt Europa wakker?

In navolging van het Nederlandse Burgerforum EU heeft ook in Duitsland een groep geleerden en economen zich verenigd in hun afkeer van de euro. Het ‘Alternatief voor Duitsland’ is een nieuwe politieke partij van academici die uiterlijk in 2014 wil meedoen aan de Europese parlementsverkiezingen. Hun voornaamste standpunt: weg met de eurozone.

“Alle partijen in de Bondsdag hebben min of meer dezelfde mening als het gaat over de redding van de euro”, zegt initiatiefnemer Konrad Adam die als journalist werkzaam was bij de Frankfurter Allgemeine Zeitung. “Het enige waarin de partijen van elkaar verschillen is hoeveel geld er geïnvesteerd moet worden en wanneer.

De euro is heilig, en iedereen met een afwijkende mening wordt ten schande gemaakt”, zegt Adam op Deutsche Welle. Zijn partij wil af van de euro, maar is niet tegen de Europese Unie.

Het ‘Alternatief voor Duitsland’ ziet meer in een EU met nationale munten of munteenheden binnen gelijkwaardige landen. Ook wil de partij meer macht aan de burgers geven met bindende referenda.

Het Duitse initiatief doet denken aan het Nederlandse Burgerforum EU, dat vorige week de 40.000ste steunbetuiging binnenhaalde voor een referendum over verdere Europese integratie. Het forum kan met de handtekeningen afreizen naar Den Haag en de Tweede Kamer verzoeken het onderwerp op de agenda te plaatsen.

De ‘ongeloofwaardige herenclub’, zoals tegenstanders de initiatiefnemers van het forum wegzetten, hebben iets gemeen met het Alternatief voor Duitsland. Het is een bont gezelschap van academici met uiteenlopende agenda’s en een gedeelde zorg. Juist daarom gelooft Rudolph Hickel, directeur van het Instituut voor Arbeid en Economie aan de universiteit van Bremen, niet dat de Duitse anti-europartij ooit een succes kan worden. “Normaal zal ik een partij als deze zeker een kans geven om de vijf procent (de kiesdrempel, red) te halen”, zegt hij op Deutsche Welle.

“Maar de personen achter het ‘Alternatief voor Duitsland’ zijn de beste garantie dat de partij de Bondsdag niet zal halen. Het zijn professoren en gefrustreerde economen. Als de partij werd geleid door een populist zou ik hen gevaarlijk vinden.”

UPDATE

Hickel zei dit voordat onderzoeksbureau TNS-Emnid bekend maakte dat een op de vier Duitsers op een anti-europartij zou stemmen, mocht deze meedoen aan de komende verkiezingen in september. Volgens Emnid-directeur Klaus-Peter Schoeppner is de peiling een belangrijk signaal voor bondskanselier Angela Merkel, die vooral moet opkomen voor de Duitse belangen.

www.trouw.nl

5 gedachten over “Wordt Europa wakker?

 1. Ook Madameke Le Pen en de Wilders willen hun volgelingen overtuigen om UIT het Europees Potverteerders Circus te stappen en TERECHT want wij worden bedolven onder een diarree van politiek-correcte verboden-geboden-oekazes die als enige doel hebben op een centralistische wijze onze Burgerlijke Vrijheden schijf per schijf te amputeren en daarvoor aan de Europese beulen nog eens een belachelijk hoge pree te betalen met ONS belastingsgeld ; EUROPA DE POT OP , meer bepaald de porceleinen pot in het kleinste kamertje met de broek op de enkels ! DOE DE EUROPEZE DICTATUUR KAPSEIZEN !

 2. DE EU.S.S.R =
  – een “parlement” ZONDER oppositie !!!!!!!! Welke anti-democraat bedenkt het ?
  – een E.T. als “president” ONverkozen door de burgers maar door Merkel en Sarkozy destijds omhooggesjot en nu voor een tweede keer omhooggevallen en weeral ONverkozen door burgers. Kijk op foto’s het IS inderdaad E.T. !!!!
  – een “grondwet”(sic) in eerste instantie door volksraadplegingen geblokkeerd dan herschikt (NIET herscheven) en voorbij verdere volksraadplegingen geloodst per Lobbycratische slalom
  BASISDEMOCRATISCH GEHALTE NUL KARAAT HEEFT DE EU.S.S.R.

 3. Hickel is iemand zoals er hier ook verschillende proffessoren zijn: politiek gebonden en betaald om in het publiek voor te lezen wat “zijn/haar” zuil voorschreef of te pas komt in hun kraam.
  Hij ook speelt het klaar om er 20% in zijn prognose naast te zijn met wat blijkt uit recente pols. ( Laat ze dan nog zijn voor wat ze zijn en niet alle rook komt uit vuur) .
  Wanneer de inteligentia zich afwendt dan is dit, zo denk ik maar, omdat hun visie op de toekomst verder reikt dan die van de man in de straat. Ze slaan de blz. van de beursberichten niet direct om, hun kontakten liggen elders en zij vergelijken met wat er zich in de zuidelijke landen afspeelt. Zij zien ook dat deze tendens zich langzaam maar zeker naar het noorden opschuift. Zij weten dat de euro-bron niet onuitputtelijk is. Wat vroeger tegemoet kon komen aan een plaatselijke crisis door devaluatie is nu onmogelijk. Het overpompen van euro’s brengt de bron dichter bij het rampgebied waarvan zij geen deel wil uit maken. Daarom willen zij van die verdomde euro af en ieder met zijn eigen middelen laten werken binnen een eu-unie der naties en niet onder de paraplu van de prutsers-graaiers van Brussel.
  De man in de straat stelt alleen maar vast dat het leven sedert de geboorte van de roemruchte euro 30% duurder is geworden.
  Ik zeg wel: voor de man in de straat. Voor de politiek , vooral in B, liggen de kaarten een beetje anders.
  Met 60 ministers en zeven regeringen gaat het besturen perfect, als een fluitje van een cent(*) zeggen we maar, en kan je het nog enigszins rooien, zij het nog maar ‘justekes’ . Vooral omdat zij onafhankelijk werken zonder inmenging van enige organisatie. Laat hen dan nog de KB’s voorschrijven…Tout va bien madame de la markiese…tout va bien.
  (*)PS.: wat het fluitje van een cent betreft, meer zijn ze ook niet waard.

 4. Mag ik nog even terug komen op de door mij genoemde euro-pomp ?
  Kijk eens na wat de heer Schaubele ( minister van financiën D) pas voorspeld heeft voor het tekort in D op de begroting : 6,5 miljard !
  Ons Angelleke krijgt bij elke verkiezing in de Bundesländer op hare ‘frak’,hoe zou dat komen ?
  Europa = to be or not to be ?

 5. Hickel zou zich wel eens kunnen vergissen. Hij moet de lijst maar eens bekijken wie zich achter dit “Initiativ für Deutschland” schaart
  De initiatiefnemers zijn onder andere: econoom Bernd Lucke; de voormalige journalist en politieke columnist Konrad Adam; en de voormalige secretaris van de Hessense Kanselarij, Alexander Gauland. Een lange rij van professoren, economen, medici en andere academici hebben zich inmiddels bij het initiatief aangesloten, waaronder professor Wilhelm Hankel (wikipedia)

Reacties zijn gesloten.