Wiedergutmachung ohne Ende

Duitsland heeft nog maar eens diep in de staatskas gereikt om het leed der joden n.a.v. WOII te lenigen. Voor degenen die de vervolging nu nog altijd overleefd hebben wordt er in totaal – wereldwijd – nog eens 1.29 miljard euro uitgetrokken.

Bij Haaretz vernemen we dat men er initieel van uitging (nogmaals) een “éénmalige” Wiedergutmachung uit te betalen, maar dat Duitsland nu toch voor de derde keer overstag gaat om de overlevenden een handje te helpen. Een erfzonde kan nu eenmaal niet uitgewist worden met een “mea culpa” en een akte van berouw.

Het moet zijn dat de b.g. overlevenden een bijzonder taai ras zijn. Hoe kan men anders verklaren dat zij bijna 80 jaar na het einde van WOII nog steeds in leven zijn en in aanmerking komen voor een bijkomend pensioen betaald door de Duitse belastingbetaler?

Haaretz schrijft:

Met het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu bijna acht decennia geleden, zijn alle levende overlevenden van de Holocaust bejaard, en velen lijden aan tal van medische problemen omdat ze verstoken waren van goede voeding toen ze jong waren.

Tja. Als we de redenering volgen dat zouden ze naar alle waarschijnlijkheid quasi allemaal meer dan een eeuw oud worden mochten ze “goede voeding” gekregen hebben. Dat zelfde principe telt echter ook voor iedereen die de oorlog meegemaakt heeft. jood of geen jood. Maar die worden niet voor het gebrek aan “goede voeding” door de Duitse staatskas gecompenseerd. We vernemen dat de Duitse gulheid ook vloeit naar:

Naarmate het aantal overlevenden afneemt, onderhandelde de Claims Conference ook over voortzetting van de financiering voor Holocaust-onderwijs, dat met nog eens twee jaar is verlengd en elk jaar met $ 3,3 miljoen is verhoogd. De nieuw onderhandelde financieringsbedragen zijn ongeveer $ 41,6 miljoen voor 2026 en $ 45 miljoen voor 2027.

Sinds 1952 heeft de Duitse regering meer dan $ 90 miljard betaald aan individuen voor het lijden en de verliezen als gevolg van vervolging door de nazi’s.

Meer details verneemt u bij: https://www.haaretz.com/world-news/europe/2023-06-15/ty-article/germany-to-give-1-4-billion-to-holocaust-survivors-globally-in-2024/00000188-bd99-da22-a38d-bff9d4f00000