Wie controleert de “factcheckers”?

Magnifying Glass Gif Magnifying Glass Clipart Gif ✓ - Magnifying ...

De censuurmania gaat in een hogere versnelling. Toevallig een Frans bedrijf-met-een-belgische-tak dat het waarheidsgehalte, de betrouwbaarheid, de gevoeligheid, de politieke correctheid van de Vlaamse sociale media onder de loep neemt… Hoe neemt men dit? Censuur, de mond snoeren, onmondig maken, heropvoeden… tot een quantité négligeable herleiden? Zouden de mogelijke kiesintenties er voor iets tussen zitten? Wie heeft dit beslist?

Na Knack en het Duitse persagentschap dpa, gaat ook de Belgische tak van het Franse agentschap AFP voor Facebook aan factchecking doen in ons land. Zowel bij Franstalige als Nederlandstalige berichten zal gecontroleerd worden of hun inhoud geen misinformatie bevat. (…)

 ‘We zijn verheugd over de voortzetting van onze wereldwijde samenwerking met Facebook in de strijd tegen misinformatie in België. Met bijna 90 deskundige journalisten in 37 landen hebben we het grootste netwerk van journalisten ter wereld dat zich toelegt op het ontleden en checken van misinformatie die online verspreid wordt’, zegt regionaal directeur Christine Buhagiar.

Niet uitsluitend op het internet worden we aan stasipraktijken onderworpen, ook op straat:

Met een sensorennetwerk op basis van radiogolven kan CrowdScan met grote nauwkeurigheid én privacyvriendelijk bepalen hoeveel mensen op een evenement, in een park of in een winkelstraat aanwezig zijn. “Deze zomer zullen er dan wel geen massa-evenementen plaatsvinden, het belang van nauwkeurige informatie over de dichtheid van mensenmassa’s is sinds de coronacrisis alleen maar toegenomen.” Lees meer…

Wat volgt? De verplichting een toelating aan te vragen om je huis te verlaten? Zoals een rittenkaart? Per uur, halve dag, hele dag? Met daaraan verbonden een routeplanner? Een alarmsysteem als je de tijdspanne, de aanvraagde actieradius overschrijdt? En een passende boete? Of zal men – naar analogie met de ‘vervuilende auto in propere-lucht-steden’ op voorhand een (halve)dagpas kunnen kopen? Wordt dit de volgende geldklopperij, onder het mom “de gezondheid der mensen beschermen”?

Zijn we nu paranoïde als we vrezen dat deze Big Brothercontrole nooit zal teruggedraaid worden?

1 gedachte op “Wie controleert de “factcheckers”?

Reacties zijn gesloten.