“We moeten de EU ontbinden”

Pro Europa, dus tegen deze EU

Er wordt te weinig aandacht besteed aan het uitvlakken, het weggommen van onze identiteit. Onze identiteit in alle aspecten: onze taal, onze cultuur, onze samenleving, onze economie, onze portemonnee. De EU wil een maakbare maatschappij met een kneedbare bevolking. Een dociele samenleving, opkijkend naar de grote roerganger, de EU.

Op 21 juni 2012 promoveerde historicus en jurist Thierry Baudet op een proefschrift over het belang van soevereine staten, dat verscheen onder de titel ‘Aanval op de natiestaat’. Vergaande eenwording van landen heeft in het verleden al vaker tot problemen geleid, en Baudet is dan ook kritisch over het proces van Europese eenwording. Dat zal volgens hem uiteindelijk tot conflicten leiden.

De vraag is volgens hem niet of de EU, de Europese Unie, kan overleven, maar wanneer zij sterft. De keuze is tussen een geordende geleidelijke afbouw, en een chaotische, plotselinge wellicht zelfs gewelddadige explosie.

Baudet zegt dat de EU als het zo doorgaat onvermijdelijk uitmondt in een nieuwe staat. ‘Er is geen andere optie. Maar tegelijkertijd zal zo’n “Verenigde Staten van Europa” nooit kunnen werken. Daarvoor zijn de verschillen in Europa veel te groot.’ In zijn lezing ‘Pro Europa dus tegen de EU’ schetst Baudet een alternatief voor de EU dat meer recht doet aan de democratie en de culturele diversiteit van Europa. Voor Baudet is Europa als ‘intergouvernementeel samenwerkingsverband’ de enige mogelijkheid. ‘Er kunnen best afspraken blijven over vrijhandel en eerlijke concurrentie, maar geen oerwoud aan harmonisatie en richtlijnen. Daarnaast gaan de open grenzen weer dicht, wordt de gedeelde munt ontbonden en komt het uniforme buitenlandse beleid er niet.’

In december wijdde het Vlaams Belang een colloquium aan dit thema. Thierry Baudet hield daar een opmerkelijke toespraak. Wij zijn van mening dat zijn woorden te weinig aandacht gekregen hebben. Daarom bieden wij de lezers van Golfbrekers de gelegenheid nog eens rustig thuis ernaar te luisteren. Neem er de tijd voor want de opname duurt drie kwartier.

FVE

 

1 gedachte op ““We moeten de EU ontbinden”

 1. Mag ik eraan herinneren dat àlle landen van de EU reeds hun “eigenscheid” laten varen hebben door de ondertekening van het “Verdrag van Lissabon” ?
  De “lieverdjes” die ons landje overgeleverd hebben aan de EU waren:
  1) Guy Verhofstadt, als toénmalig eerste-minister
  2) Karel Degucht, als toénmalig minister van Buitenlandse Zaken.
  Deze moderne vorm van “overleveren tot slavernij” werd zèlfs gepleegd ZONDER VOLKSRAADPLEGING boven ons hoofd, èn achter onze rug.
  WIJ, zitten daar nu mee opgescheept, doch beide spitsbroeders zitten reeds geruime tijd… veilig in een pluche zetel bij “Europa”… {:o(

Reacties zijn gesloten.