Wat als de regering Michel valt?

http://www.uitgeverijegmont.be/index.php?route=product/product&product_id=65

‘Opheffing van België wordt geen apocalyps’

Jules Gheude, een andere Waalse stem (deel 1)

Volgens Jules Gheude wordt de toekomst van België steeds onzekerder. De toekomst van Wallonië ziet hij in Frankrijk. Paul Muys interviewde deze opmerkelijke Franstalige stem. Dit is het eerste deel van het interview.


‘De opheffing van België wordt geen apocalyps’, voorspelt Jules Gheude, schrijver, wallingant, veeltalig francofiel en initiatiefnemer van de Etats-Généraux de Wallonie. Gheude die ook in Vlaanderen geen onbekende is (zie zijn columns in Knack bijvoorbeeld), is bovendien zowat de geestelijk erfgenaam van de vorig jaar overleden politicus en denker François Perin, met wie hij trouwens nauw bevriend was. Net als Perin gelooft Gheude stellig in de toekomst van Wallonië als volwaardige regio binnen de Franse republiek. In een periode waarin zelfs de N-VA de communautaire problematiek voor vijf jaar in de koelkast stopt roept dat geloof vragen op.

Gheude: ‘Die opname van Wallonië in Frankrijk, dat was voor Perin op het einde van zijn leven de uitweg uit de impasse die België heet. In zijn laatste interview met Le Soir verklaarde hij “dat hij graag zou zien dat Vlaanderen zijn onafhankelijkheid zou uitroepen, dat Brussel een stadstaat zou worden met een internationale roeping en dat Wallonië zich bij Frankrijk zou aansluiten.”’

Doorbraak: Die evolutie lijkt nu wel ernstige vertraging op te lopen nu de meerderheids-partijen het erover eens zijn dat de communautaire discussies voor 5 jaar in de koelkast blijven, vindt u ook niet ?

Gheude: ‘Dat is juist, maar wat als de regering Michel valt? Je merkt dat er nu al serieuze spanningen zijn.  Lees verder…

Deel twee kan u lezen via dit bruggetje.

FVE