Waarom Iran een Z-Koreaanse tanker in beslag nam

De verontwaardiging is groot: Iran laat door de Revolutionaire Garde een Zuid-Koreaanse tanker, de ‘Hankuk Chemi’, enteren wegens een nepreden – vervuiling van de zee – en naar Bandar Abbas leiden. Wat er hier niet bij verteld wordt is dat Iran al geruime tijd op de betaling van olie zit te wachten. Betaling die er niet komt omdat Zuid-Korea braaf aan de VSA-leiband loopt uit angst voor sancties. De huidige positie van het schip kunnen wij niet achterhalen vermits de speciale marine-webstekken geen (gratis) info hierover prijsgeven. Waarschijnlijk is de positiemelder uitgeschakeld.

Als je olie bestelt, als die olie geleverd wordt, dan is het niet meer dan normaal dat je de factuur voor die olie betaalt, toch? Niet dus. Intussen loopt het tegoed op tot 7 à 8.5 miljard dollar (verschillende bronnen), geblokkeerd bij een Zuid-Koreaanse bank.

Over de vier tankers op weg naar Venezuela, geënterd door de VSA, maakt niemand zich druk. En ook over de diefstal van Syrische olie door de VSA wordt in alle talen gezwegen.

Iran’s Revolutionary Guards seize South Korean-flagged tanker for ‘oil pollution’ in Persian Gulf