Vote for…

Wie graag aan een rondje zelfkastijding doet kan via dit bruggetje het debat van gisteren der EU-‘kopstukken’, kandidaat voorzitters van de EU-Commissie, (her)bekijken.  Kan.

De voertaal is Engels. Euronews bood een simultaan vertaling aan in niet minder dan dertien talen. Dan mag je verwachten dat dat allemaal talen zijn die in de lidstaten van de Europese Unie worden gesproken. Mis poes.  In Maastricht is de eigen taal, het Nederlands er niet bij.  Moeten de Nederlandstaligen dit hoogstaand nummertje volksverlakkerij dan niet verstaan? Het is kennelijk niet mogelijk om alle talen uit de 28 lidstaten aan te bieden. Het debat werd vertaald in het Frans, Duits, Grieks, Hongaars, Italiaans, Spaans en Portugees.  En bovendien in talen van landen die geen deel uitmaken van de EU, zoals in het Arabisch, Perzisch, Russisch, Turks en Oekraïens.

Russisch?  Wie willen ze daar dan overtuigen?  De Russischtaligen in Oekraïne?     Turks?  Krijgt Erdogan straks het lidmaatschap op een gouden bordje zonder dat de hoofdstukken afgehaspeld dienen te worden?                                                  Oekraïens?  Heeft de EU daar al niet genoeg onheil gesticht?                            Perzisch?  Heeft Iran een toetredingsaanvraag ingediend?                                 Arabisch… om de toevloed van neo-Europeanen-met-zandbak-achtergrond te plezieren?

Een woordvoerder gaf als uitleg te hebben gehoord dat deze talen ook in het Europees Parlement worden gesproken.  Hallo?  Vrhfstdt?  Uw Engels kennis wordt alleen overtroffen door die van de premier der belgen.  Obama schiet nog in een kramp als hij eraan denkt.
FT

4 gedachten over “Vote for…

 1. Arabisch, Perzisch, Russisch, Turks en Oekraïens: allemaal kandidaat lidstaten. Niemand hoeft een aanvraag in te dienen, dat doet de EU wel, met heel veel geld erbovenop om de bevolking warm te maken.

 2. Dit laat mens onwillekeurig aan Suid-Afrika dink.
  Daar woon sowat 60-miljoen mense (legaal en illegaal) binne die grense van die Republiek Suid-Afrika.
  Volgens die Suid-Afrikaanse Grondwet is daat 11 amptelike tale in ons land: Zoeloe, Xhosa, Afrikaans, Suid-Sesotho, Noord-Sesotho, Setswana, Engels, Pedi, Vivenda, Swazi, en Tsonga.
  Die oerinwoners van die suidpunt van Afrika – die Xhoi-Xhoi en die Xhoi-San (Hottentotten en Bosjesmannen) – word nie erken nie. Hul getalle is wel klein, maar hulle is meer as 100 000, en hulle word nie erken nie! Hulle besit geen tuisland nie, en slegs sekere kerkgenootskappe en volkekundiges erken hul tale. (Die Nederduits Gereformeerde Kerk het die Bybel in beide die Nama- as die !Kung-tale vertaal). Saam met die Afrikanervolk sukkel die Xhoi-mense – na 360 jaar – steeds om hul eie, onafhanklike grondgebied te bekom.
  Afrikaans was tot onlangs (25 jaar gelede) Suid-Afrika se 2de grootste taal. Nadat sowat 1-miljoen Afrikaanssprekendes die land verlaat het, en nadat die Xhosas soos konyne aangeteel het, is Xhosa nou die 2de grootste taal, en Afrikaans 3de. Engels het tot onlangs in die 8ste plek gestaan, maar is glo nou 6de.
  Ten spyte daarvan dat Afrikaans in die 3de posisie staan, en een van 11 AMPTELIKE tale van Suid-Afrika is, word daar gruwelik teen Afrikaans gediskrimineer. In die praktyk is Afrikaans ‘n “onbeduidende minderheidstaaltjie”, wat maar liefs geïgnoreer kan word. Alle name van berge, riviere, strate, en amptelike geboue wat na Afrikaner-helde vernoem is, word verander. Let Wel, slegs Afrikanername word verander – Engelse name word nie verander nie.
  Standbeelde van Afrikaners is reeds feitlik almal verwyder. In die goeie ou dae van apartheid was 6 April ‘n openbare vakansiedag, en het as “Van Riebeeckdag” bekendgestaan. Vandag mag dit nie meer gevier word nie. En, 16 Desember het as “Geloftedag” bekendgestaan, maar vandag is dit “Versoeningsdag”. So word die geskiedenis van die Afrikaner vernietig. Engels word in die praktyk as EERSTE TAAL gebruik, terwyl Afrikaans, Nama en !Kung, geïgnoreer word.
  In ons buurlande, Botswana en Namibië, praat minder as 1% van die bevolking Engels as moedertaal, maar die amptelike taal van altwee lande is ENGELS!

 3. Heel dat ondemocratische dictatoriale EU circus kost ons handen vol geld. Verbrassen van belastinggelden is zo wat hun hoofdbezigheid. 22 mio Nederlanders, Plus 6 mio Vlamingen, samen 28 mio Nederlandstaligen. En er kan geen Nederlandstalige tolk af ??? Goe bezig mannen/madammen, goe bezig!!!

Reacties zijn gesloten.