Voorzichtig optimistisch…

Gerelateerde afbeeldingOost-Ghouta: een stapje dichter bij de wapenrust.

Vandaag is het Pasen.  En we hopen dat we onze reeks over de bevrijding van Oost-Ghouta hiermee kunnen afsluiten.  In de titel hebben we het vraagteken weggelaten.

Vreugde in Damascus:

Vreugde bij het afscheid van ‘gematigde rebellen’.. een schoen gooien of tonen, als vernederend gebaar:

Zo zie je maar hoe gevaarlijk het leven van een ‘gematigde rebel’ kan zijn.  Op weg naar Idlib botste hun bus met een kleine vrachtwagen vol groenten.  Aan het stuur zat.. u raadt het… Poetin.  De volgende bussen konden niet meer remmen.  Zes doden, twintig gewonden.   Telt dat nu ook voor het martelaarschap en de daarmee verbonden maagdentrofee?

De enige enclave die nog onder de democratische knoet van een ‘gematigde rebellen’bewind stond, de stad en omgeving van Douma, zou de strijd eigenlijk opgegeven hebben.  Zwaargewonde rebellen worden naar Idlib, zieken mogen in veiligheid naar ziekenhuizen gebracht worden.  Het zou gaan om een voorlopig akkoord met een langer durend staakt-het-vuren.  Hopelijk zien we binnenkort weer een konvooi bussen met aan boord de lieverdjes van het Leger van Islam, die naar het noorden, naar Idlib gebracht worden.

Overal massa’s achtergelaten wapens:

We hebben er gemengde gevoelens bij.  Op de landkaart zien we dat de Idlib regio met een grote concentratie gewapende Allahfanatiekelingen niet ver van Aleppo verwijderd ligt.  Wat let hen om hun terreur – de beschieting op de burgerbevolking zoals in Damascus – daar te herhalen?  De heroplevende historische en industriële stad te terroriseren?  Opnieuw leeg te roven? Al het opbouwwerk te vernietigen?  Niet te vergeten: zij kunnen daar aansluiten bij hun ideologiegenoten.  Duizenden moordmachines.  Nu we toch aan het doemdenken zijn: daar in het noorden zitten ook de Ottomanen, die beloofd hebben hun veroveringsmars niet in Afrin te zullen stoppen.   Met alle zware wapens die een rechtgeaarde terrorist kan gebruiken.

Alle middelen zijn goed voor de fanatiekelingen.  We hebben al gerapporteerd dat provocaties gepland en tot op heden verhinderd werden.  Een geënsceneerde gifgasaanval hier, of een zelfmoordterrorist daar, op een bus die de ‘gematigde rebellen’ naar de Idlib regio zal brengen.  Levens zijn van geen tel. Hoofdzaak: de verontwaardiging van de poco wereld opwekken.

Waar er gezaagd wordt, vallen er spaanders.  Amerikanen of Britten…  ‘collateral damage’ zoals de Koerden.  Een onrustwekkende analyse:

Beelden van Amerikaanse “No boots on the ground”:

Trump kondigde aan 200 miljoen dollar dat voorzien werd voor herstelhulp in Syrië te zullen bevriezen.  Alsof de VSA van plan waren de bevolking “onder het Assad regime” te helpen.  In het verleden werd herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat wie in het regeringsgebied woont niet op hulp van de VSA en hun vrienden moet rekenen.

Hulp voor de ontheemden van hulporganisaties en de Syrische regering::

Afsluitend deze beelden van de Paasviering in Aleppo:

Russische militairen krijgen de Paaszegen en snoep in Latakia (badstad):

En dit Syrische meisje dat deelnam aan The Voice voor kinderen.  “Geef ons onze kindheid terug, geef ons vrede.”