“Vlaanderen verdient zijn onafhankelijkheid”

Gerolf Annemans geeft zijn mening over confederalisme. Wij hebben hier niets aan toe te voegen.

Confederalisme

“Als Vlaanderen in staat zou zijn om de energie en de kracht en de inspiratie te verzamelen om zichzelf onafhankelijk te verklaren, bevoegd voor alles, waarom zou het dan plots een deel van die bevoegdheden opnieuw moeten inleveren om een Belgische staat te gaan vormen? Die eenvoudige vraag ontmaskert voldoende waar het inzake het zogeheten confederalisme fout zit.

Ofwel worden bevoegdheden naar Vlaanderen, Wallonië (en helaas ook in steeds sterkere mate aan het helaas steeds sterkere Brussel) overgeheveld binnen België en dan gaat het om een verder doorvoeren van het Belgische “federalisme”. Ofwel zoeken onafhankelijke staten, entiteiten, volkeren elkaar op en vormen ze een eenheid die ze beter vinden dan apart op te treden. Dat zou dan confederalisme kunnen genoemd worden. Maar dat is niet het geval voor Vlaanderen.

Het federalisme is middelpuntvliedend. Het confederalisme middelpuntzoekend. Al de rest is min of meer praat voor de vaak. Een ver doordrijven van de bevoegdheidsoverdrachten via het Belgische federalisme zou nu plots niet meer federalisme maar “confederalisme” gaan heten. Omdat zogezegd de evenwichten binnen België erdoor “verschuiven”.

Het “confederalisme” is echter een (loos) woord waarmee machtspartijen het verwijt willen vermijden dat zij het “einde van België” zouden wensen. Zij hebben schrik “dat daar geen draagvlak voor is”, dat ze daar een aantal van hun – in de Vlaamse zaak weinig geïnteresseerde kiezers – zouden kunnen door kwijtspelen. Puur opportunisme dus.

Confederalistische partijen willen het behoud van België maar in een “Vlaams jasje” verpakt. Het Vlaams Belang wijst “draagvlaknationalisme” af en gaat de komende maanden de zaken eenvoudig, klaar en duidelijk stellen. Wij hebben geen angst van het verwijt dat wij het einde van België zouden wensen. Dat wensen wij namelijk hartsgrondig. Wij roepen Vlaanderen op om de energie en de kracht en de inspiratie te verzamelen om zichzelf onafhankelijk te verklaren en een Ordelijke Opdeling van België aan te vatten.

Confederalisme is géén voorlopige of tussentijdse versie daarvan. Het heeft er gewoon niets mee te maken. Het is eerder een manier die Vlaamse machtspartijen gebruiken om in België aan de macht te komen zonder écht de handen uit de mouwen te moeten steken. Vlaamse ontvoogding kan enkel het afwerpen zijn van de ketenen en de handboeien waarmee we aan België zijn gekluisterd. De stichting van de Vlaamse Republiek, de republikeinse gedachte, is een (dringende) zaak van het grootste belang. Daarom is het spijtig dat de Vlaamse zaak nu tijdelijk gestrand is in een pleidooi voor confederalisme.

Voor het overige ben ik van mening dat Vlaanderen zijn onafhankelijkheid verdient.”

Gerolf Annemans

2 gedachten over ““Vlaanderen verdient zijn onafhankelijkheid”

 1. En daar heb ik enkel maar aan toe te voegen. Het is N-VA die ons de onafhankelijkheid door de neus zal boren. Voor het overige, volledig akkoord met Gerolf Annemans.

 2. en intussen worden de bruinen in Brussel gepamperd:

  Kerstversiering Brussels Justitiepaleis verwijderd voor moslims
  HLN.be
  De kerstversiering van twee bureaus aan de ingang van het justitiepaleis in Brussel is even nadat ze werd opgehangen, verwijderd. We hebben gevraagd …
  Kerstversiering Brussels Justitiepaleis verwijderd voor moslims
  BEWAAR ARTIKEL
  Door: redactie
  14/12/07 – 10u42
  De kerstversiering van twee bureaus aan de ingang van het justitiepaleis in Brussel is even nadat ze werd opgehangen, verwijderd. “We hebben gevraagd om het weg te halen om niemand te choqueren. We moeten neutraal zijn voor de moslims”, luidt het in La Dernière Heure. (belga/bf)
  HLN.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?

Reacties zijn gesloten.