Vlaamse heiligen

De naam “Godelieve” is niet meer zo populair als in de na-oorlogse jaren. Vandaag kiest men voor de verkorte versie, zonder verwijzing naar God: Lieve, Lief, Lieveke… In het Duits bestaat de mannelijke versie: “Gottlieb“.

Godelieve van Gistel - Wikipedia

Zij werd rond 1045 geboren als Godeleine op slot Londefort in Wierre-Effroy in het Vlaamse graafschap Boulogne. Haar vader heette Heinfried, haar moeder Odgiva. Volgens de gewoonte van die tijd werd zij uitgehuwelijkt; de keuze van haar vader was gevallen op heer Bertolf van Snipgate bij Gistel in Vlaanderen.

Maar Godelieve viel niet in goede aarde bij haar schoonmoeder, vrouwe Iselinde. Bertolf trok nog op de huwelijksdag bij zijn moeder in. Godelieve, die ervan gedroomd had burchtvrouwe te worden, verbande hij naar een onderhorige boerderij, waar zij zwaar werk moest doen en slechts een homp brood te eten kreeg. Latere gelovigen voegen eraan toe, dat de helft van haar voedsel nog naar de armen ging.

Aanvankelijk probeerde zij haar verdriet biddend te verwerken. Maar toen om haar heen de praatjes en pesterijen almaar erger werden, vluchtte zij naar haar vader.

Deze was woedend vanwege de schande hem en zijn dochter aangedaan. Hij wendde zich tot graaf Boudewijn van Vlaanderen en bisschop Radboud van Doornik om hulp. Inderdaad kwam er een verzoening tot stand. Bertolf nam zijn wettige vrouw tot zich en veinsde beterschap.

Maar in de nacht van 6 juli 1070 werd zij door twee van zijn dienaren, Lantbert en Hacca, naar buiten gelokt en met een doek gewurgd. Vervolgens gooiden zij haar in een put om de schijn te wekken, dat zij verdronken was. Volgens de legende werd het water van de put opeens glashelder en de stenen waarop de moord was gepleegd kleurden blinkend wit. (…)

Lees meer: 950ste verjaardag van het overlijden van de Heilige Godelieve

www.godelievevangistel.be

2 gedachten over “Vlaamse heiligen

    • Dank voor de invulling; we meenden Wim De Wit (IJzerwake) te herkennen…

Reacties zijn gesloten.