Vindt U dit mooi?

Zaha Hadid krijgt plein voor HavenhuisZaha Hadik krijgt een eigen plein in Antwerpen.  Zaha wie?  Zaha wat?  Naar verluidt is Zaha een wereldberoemde architecte die dit wangedrocht bovenop het ‘Havenhuis’, de vroegere brandweerkazerne aan de Royerssluis, ontwierp.  Heel de gemeenteraad is er naar het schijnt totaal zot van.

Zoals zot van ‘A’, u weet wel. Naamplaatje van het plein is inbegrepen in de prijs van… men is niet zeker — iets tussen de 28 en 75 miljoen! Lees er meer over bij de Frut.  I

Op de site zullen 500 werknemers werken. De brandweerkazerne wordt volledig ingericht als kantoren en uitgebreid met een spectaculair nieuwbouwvolume dat rustend op twee pijlers boven het historisch monument zal zweven en iconisch is ingeplant tussen stad en haven. Het ontwerp van het nieuwbouwvolume werd door de Britste architecte Zaha Hadid gemaakt.

Een brok geschiedenis: De imposante brandweerkazerne werd gebouwd in 1922 als brandweer­post voor het havengebied dat zich toen steeds meer naar het noorden uitbreidde. Het ontwerp in neotraditionele stijl van stadsbouwmeester Emiel Van Averbeke is geïnspireerd op het in 1893 afgebrande 16de-eeuwse Hanze- of Oosterhuis aan het Bonapartedok. Op die site werd recent het MAS opgetrokken. Sinds 2000 is het gebouw beschermd als monument.

De kazerne is een rechthoekige blok met vier vleugels rond een binnenkoer, in traditionele bak- en zandsteenstijl met stenen kruisvensters, kordonlijsten en speklagen. De zuidvleugel, gericht naar de binnenstad wordt gemarkeerd door een onafgewerkte toren. In de toren zal een lift worden geïntegreerd die de kazerne zal verbinden met het nieuwbouwvolume. De binnenkoer zal volledig overkapt worden met een glazen koepel. Binnen zullen ruime landschapskantoren worden ingericht met behoud van de historische circulatietrappen. De vroegere wagenzaal aan de oostzijde van het gebouw wordt ingericht als lokettenzaal.

De restauratie zal worden uitgevoerd in twee fasen. In de eerste fase worden de gevel en leien bedaking geresatureerd. In een volgende fase wordt het buitenschrijnwerk aangepakt en de interieurelementen gerestaureerd.

De Vlaamse overheid kent voor dit restauratieproject een premie van 2.086.424,06 euro toe.

Kostprijs Havenhuis loopt de spuitgaten uit

 

7 gedachten over “Vindt U dit mooi?

 1. Zij ontwierp ook al het Maxxi museum in Rome :
  https://en.wikipedia.org/wiki/MAXXI
  met citaat :
  “The MAXXI, Italian: Museo nazionale delle arti del XXI secolo, or National Museum of the 21st Century Arts, is a national museum of contemporary art and architecture in the Flaminio quartiere of Rome, Italy” (=einde citaat).
  Het is ook een wangedrocht dat volstaat met “brol….”.
  Het gebouw is ten andere ook niet bruikbaar voor iets anders.
  Tijdens een bezoek had ik een probleem met een bewaker toen ik per toeval over een “kunstwerk” liep dat op de grond lag. Ik dacht eerst dat het om een spiegel ging!!!
  In feite gaat het bij dergelijke “wangedrochten” om egotripperij van architecten,
  op kosten van belastingbetaler. Architecten die dan op een voetstuk geplaatst worden door” pseudo – deskundigen” , snobs, en nuttige idioten.
  Eénmaal dat deze waanzin voorbij zal zijn, kan men beginnen met het afbreken van dergelijke gedrochten.

 2. Waarschijnlijk heeft Zaha Hadik zelfmoord gepleegd toen ze eindelijk besefte welke onnoemelijke monstruositeiten ze ontworpen had.

 3. Wie haalt dergelijke idioten binnen?
  Welke straf moeten we daarop zetten?
  Waarom geen Antwerpse architect(e)?
  Wie mag (moet) die waanzin betalen? Juist.

 4. In de tijd waarin we leven wordt lachen een zeldzaamheid . Maar we blijven proberen ….

  Er zit een man rustig in zijn zetel naar een voetbalmatch te kijken op TV, tot hij plots een koekenpan op zijn hoofd krijgt.

  De sukkel valt op de grond en ziet sterretjes, richt versuft zijn hoofd op en ziet zijn vrouw en roept haar toe ….

  – Nie goe wijs of wa ? Wat is er hier aan de hand ?

  – Het is voor het papiertje dat ik in de zak van je broek gevonden heb en waarop geschreven staat : ” Marylou 0475 05 11 16 ” antwoordt zijn vrouw

  – Nu ben je werkelijk aan ‘t doordraaien hé ! Dat is voor mijnen Tiercé : Marylou, dat is de naam van het paard…. 04 is de vierde koers ….75 is mijn inzet ….05 is de nummer van het paard … 11 is het soort weddenschap en 16, is het tijdstip van de koers !

  De vrouw verbauwereerd …… ” Verontschuldig mij het zal niet meer gebeuren ! ”

  Twee dagen later …. [BWANG], hij krijgt opnieuw de koekenpan op zijne kop. Half groggy, schreeuwt hij naar zijn vrouw :

  – Zijde gij nu gans zot geworden….. wat is er nu weer ?

  – Uw paard aan de lijn !

Reacties zijn gesloten.