Verstandig Zwitserland

Zwitserland toont nog maar eens de verstandigste van Europa te zijn. Tot op vandaag heeft het zich uit alle grote oorlogen kunnen houden en bij het conflict in Oekraïne handhaaft het deze koers. Bovendien zal het Zwitserland geen windeieren leggen als hierdoor blijkt dat men daar nog steeds ongehinderd en veilig de spaarcentjes kan parkeren.

Duitsland heeft het bekende na WOII uitgetekende vredespad – geen wapenleveringen aan conflictoorden – verlaten. Het zal tanks aan Oekraïne leveren – wie of wat de huidige regering overtuigd heeft, hebben we het raden naar. Al hebben we wel een vermoeden. De Duitse gewilligheid kwam niet uit de lucht gevallen: al op 6 april richtten ze zich aan het Zwitserse staatssecretariaat voor economie, Seco, met het verzoek groen licht te geven voor de wederuitvoer van tankmunitie van Duitsland naar Oekraïne. Een geplogenheid die een voorwaarde is bij de aankoop van Zwitsers oorlogsmateriaal.

Hierbij duikt een klein probleem op: de munitie voor dit tanktype werd door Rheinmetall in Zwitserland geproduceerd. Samen met het duo-kanon en de hierbij horende munitie maakt dit een onontbeerlijk accessoire van de tank. Zwitserland weigert echter dit laatste te leveren en beroept zich op zijn beroemde neutraliteit. Benieuwd of de Zwitsers ook zullen zwichten na het ontvangen van “overtuigende argumenten”. In elk geval heeft Zwitserland al twee enorme voordelen, waardoor het minder chanteerbaar is: het is geen EU-lid en het zit niet verstrikt in de euro-netten.

Twee scenario’s: ofwel heeft Duitsland enorme voorraden munitie voor deze tank in stock en kan het bijgevolg de tanks met bijhorende munitie aan Oekraïne bezorgen (… twijfelachtig…), ofwel is het er stoemelings vanuit gegaan dat de Zwitsers wel even hun neutraliteit zouden opzij zetten.

Probleem: Het Zwitserse staatssecretariaat voor economie, Seco, verbood uitdrukkelijk bij de levering van de munitie aan het Duitse leger de gekochte munitie door te sluizen naar derde partijen. Volgens de zender SRF en de krant Handelszeitung gaat het om niet alleen om geweermunitie maar ook om schietmateriaal of delen ervan die in de b.g. tank kunnen ingezet worden.

Duitslands poco nieuwskanalen vinden dat de levering van de tanks aan Oekraïne niet in gevaar komt, want Duitsland zou de hierbij horende munitie ook uit binnenlandse bronnen kunnen halen. Van waar juist wordt niet gespecificeerd.

De weigering der Zwitsers hun munitie nogmaals uit te voeren naar derde partijen kent zijn oorsprong in de Zwitserse oorlogsmateriaalwet. Zwitserland verbiedt wapen- en/of munitieleveringen aan oorlogsbetrokken partijen. Deze wet geldt als een der grondpijlers der Zwitserse neutraliteit.

Zwitserland heeft weliswaar de EU-sancties tegen Rusland overgenomen en is daarmee al behoorlijk van de oude praktijk afgeweken, maar heeft tegelijkertijd verklaard dat de Zwitserse neutraliteit geen wapenleveringen in conflictgebieden toestaat. Verleden maand weigerde Zwitserland ook een verzoek uit Polen om wapens ter ondersteuning van Oekraïne te leveren én, zoals hierboven aangetoond, geeft het geen toelating de geleverde wapens/munitie verder te exporteren aan derde landen in conflictgebieden.

https://www.srf.ch/news/international/waffenlieferungen-in-krieg-schweiz-blockiert-gepard-munition-fuer-ukraine

https://www.tagesanzeiger.ch/polen-schickt-panzer-die-schweiz-spitalbetten-987301129110

https://www.srf.ch/news/international/artillerie-und-panzer-diese-waffen-liefern-nato-staaten-in-die-ukraine

De beslissing van de regering o.l.v. kanselier Scholz werd niet algemeen op hoera onthaald: de menigte verwijt hem een oorlogsfluisteraar te zijn:

Bulgarije zit verstrikt in een gordiaanse knoop en riskeert een regeringscrisis. Verneem meer: Bulgaarse eerste minister belooft om wapens naar Oekraïne te sturen nadat Rusland gasleveringen stopzet, socialisten dreigen regering op te blazen