Turkije totaal onbetrouwbaar

1-2doYWmEJw4me8qBfc4JYaAGisteren onrustwekkend nieuws: Russisch vliegtuig door Turks geschut neergehaald.  Piloten konden zich heel even redden met hun schietstoel.  Werden waarschijnlijk in de lucht door de sympathieke anti-Assad rebellen als kleiduiven afgeschoten.  Waarschijnlijk.  Het kan ook zijn dat ze aan een acute blindedarmontsteking gestorven zijn.

Ankara beweert: Turks luchtruim gedurende 17 seconden geschonden.  Rusland ontkent.  Vliegtuig stortte neer op Syrisch grondgebied. Beide stellingnames kunnen tegelijkertijd juist zijn maar alleen omdat Turkije naar verluidt “zijn” luchtruimte met 5 mijlen boven Syrisch grondgebied uitgebreid heeft!

Dat Turkije bij de opgang en instandhouding van ISIS een belangrijke rol speelde en speelt is bij vriend en vijand geen onbekend gegeven. Wapens en gebruiksgoederen leveren.  Oogje toedrukken bij vrije doorgang van ISIS-terroristen.  Gretige afnemer van ISIS-olie, waardoor ISIS aan geld geraakt.  Oorlog voeren tegen de Koerden, die ISIS blijven aanvallen.  Vluchtelingen doorsluizen naar Europa.  Vluchtelingen als chantagemiddel om zoveel mogelijk geld binnen te rijven van de EU. En dat noemt zich een NAVO-partner en kandidaat EU-lidstaat!

Volgens Amerikaanse regeringskringen zou het Russische bombardeervliegtuig, een Suchoi Su-24, zich boven Syrisch grondgebied bevonden hebben toen het werd neergehaald.  Het vliegtuig zou weliswaar heel even in de Turkse luchtruimte gevlogen hebben, maar daar werd het niet neergehaald, zegde een niet nader genoemde woordvoerder van de Amerikaanse regering aan Reuters.  Deze vaststelling zou zich op de warmtegegevens van de jet baseren.

Turkije werd op geen enkel moment bedreigd.  Dit zal een staartje krijgen. Obama heeft intussen met Erdogan getelefoneerd, deelde een woordvoerder van de president mee.

De Turkse regering wees erop dat de verdediging der grenzen “zowel hun internationaal recht als hun nationale plicht is”.  

Als reactie op het voorval zullen alle Russische luchtmachtinterventies tegen de terreurmilitie IS in Syrië door Russische gevechtsvliegtuigen begeleid worden.  Bovendien kreeg de Russische rakettenkruiser “Moskwa” bevel voor de Syrische kust aan de Mid. Zee positie in te nemen en alle doelwitten te vernietigen, die de Russische luchtmacht in gevaar kunnen brengen.

De NAVO gaf Ankara geen tik op de vingers, noch kreeg Moskou een blijk van medeleven bij de dood van de twee piloten. Integendeel, er werd onmiddellijk duidelijk gemaakt aan wiens kant men staat.  Misschien kan de NAVO beter  ineens IS opnemen in haar alliantie?
Ban Ki Moon is “uiterst bezorgd”.   Iedereen houdt zich op de vlakte.  De Duitse vice-kanselier Sigmar Gabriel gaf wel kritiek op Ankara: “De gebeurtenissen tonen dat we een speler aan boord hebben die volgens verschillende bronnen uit de regio onberekenbaar is: dat is Turkije en niet de Russen,” zegde de SPD-baas tijdens een persconferentie in Berlijn.

N24

10 gedachten over “Turkije totaal onbetrouwbaar

  1. Niet te geloven, die turken. Maar stellen die geen basis ter beschikking voor de amerikaanse luchtmacht?

  2. Ban Ki Moon is samen met mij uiterst bezorgd . Die Turkse Pita-broodjes verkopers zijn niet te vertrouwen , die hebben meerdere gezichten waaronder de meeste schijnheiligen. De duitse vice canselier Sigmar is blijkbaar de enigste die begint te snappen dat die politieke Turkentrekkers een bende krapuul zijn. Dat kunnen ze van onze B politiekers niet zeggen , die zijn echt begaan met de veiligheid van onze menschen. Als het moet zouden ze zelfs de terreurdreiging verhogen van 4 naar 10 bv. Maar wat ik maar niet kan begrijpen van onze politieke engelbewaarders , zelfs niet met den beste wil van de wereld . Hoe is het mogelijk dat een Syrische jodelahitist op de boekenbeurs zijn schrijfsels mag tekenen en VB auteurs niet !

  3. Ik kan toch het volgende vaststellen: IS heeft geen vliegtuigen noch piloten. Daarom hadden die wat achter gebleven Turken aan de radar moeten weten dat het geen vijandige acties tegen Turkije voor had. Vermoedelijk hebben ze het vliegtuig exact geïdentificeerd en het van start tot het afschieten gevolgd. Een normale reactie is het laten opstijgen van een Turks vliegtuig om de indringer uit het eigen luchtruim te verdrijven.

    • Gisteravond weer even naar RT gekeken op hun zienswijze te horen. Zij gaan zelfs een stapje verder: zij gaan ervan uit dat het op commando van de NAVO / VSA gebeurd is. Werkwijze zoals jij hierboven beschreven hebt. Een ‘prikje’…
      Trouwens, nergens kregen we te horen dat de grenzen van het luchtruim éénzijdig door Turkije met 5 mijlen opgeschoven werden, m.a.w. een stuk van het Syrische luchtruim geannexeerd. Cyprus in gedachten…

  4. Dit is op bestelling van Obama en zijn Entourage enkel en alleen om dat Rusland wel degelijk tegen de Vijand vecht en Obama en zijn entourage wil het maar niet geweten hebben, Turkije daarentegen vooral de handpop erdogan speelt met vuur dit laten de Russen niet zo.

Reacties zijn gesloten.