Trump: nog niet uitgeblust

Trump: The Art of the Comeback: Donald J. Trump, Kate Bohner:  9780812929645: Amazon.com: Books

Donald Trump laat weer van zich horen. Hij heeft in Floria het “kantoor van de voormalige president opgericht “om de agenda van zijn regeringsperiode te realiseren” en zijn politieke activiteiten te centraliseren. (…)

Hoe wil hij dit aanpakken? Hij heeft nog altijd toegang tot geheime verslagen, krijgt een levenslang pensioen van ca. $US 219,000 per jaar (echtgenote Melania $US 20,000 per jaar) , heeft levenslang bescherming van de Secret Service (echtgenote Melania tot ze eventueel hertrouwt, zoon Barron tot de leeftijd van 16 jaar) en zelfs het gebruik van een woning in Washington DC. Het is geen bescheiden stulpje: het heeft vijf verdiepingen, twee eetkamers, verschillende slaapkamers en plaats voor Secret Service-leden in de kelderverdieping.

Bovendien zijn er ook verschillende financiële toemaatjes voor eender wie die de topfunctie als president bekleed heeft. Daarbij heeft hij recht op een vergoeding voor zijn verhuis uit het WH gedurende 7 maanden. Ook dat wat nodig is om een nieuw kantoor op te richten eender waar in de VSA. De reiskosten voor hem en twee stafleden zullen gedekt zijn tot max. $US 1 miljoen. Echtgenote Melania kan rekenen op de helft, $US 500,000, voor officiële verplaatsingen en veiligheidskosten.

Er is één grote “maar”, typisch voor de VSA, er bestaat geen wet die de betaling van gezondheidszorg voor voormalige presidenten regelt. Het echtpaar Trump kan zich echter voor een symbolisch bedrag laten behandelen in militaire ziekenhuizen. Uiteraard kunnen ze zich ook privé verzekeren en dit uit eigen zak betalen. (…)

Hoewel Trump geen aanspraak gemaakt heeft op een presidentieel salaris – hij gaf het weg aan bepaalde projecten residerend onder ministeries, zal hij – naar ons aanvoelen – de financiële vergoedingen voor zijn exit niet weigeren.