Trekken alle Oekraïense vluchtelingen naar Europese landen? (2)

Euronews is geen Russische maar wel een westerse poco zender, die in Rusland, nadat RT op de televisiekanalen verbannen en vervangen werd door de Oekraïense tv-zender, op zijn beurt niet meer kan bekeken worden. Des te opmerkelijker dat Euronews in de Russischtalige versie een video uitzond die lange rijen wachtenden aan de enige grensovergang toont, die naar Oost-Oekraïne, in door Rusland gecontroleerd gebied, willen trekken.

Klik hier voor het originele Russische Euronews-bericht; hieronder vindt u de vertaling en de video:

“Duizenden Oekraïners keren naar hun woonst in de door het Russische leger bezette gebieden terug. 150 à 200 voertuigen steken dagelijks de enige grensovergang in Saporitsja over.

De Oekraïense kant waarschuwt voor de gevaren en laat geen wapens of brandstof door – iets wat door de Russische soldaten zou kunnen gebruikt worden. Velen moeten tot 10 dagen op een parkeertoelating wachten.

De vluchtelingen zijn niet altijd bereid met de pers te spreken – tegelijkertijd verbergen velen hun angst niet en beschrijven met de grootste voorzichtigheid hun situatie. Zoals: “Mijn moeder en zuster wonen daar. Als men de Russen gerust laat, leeft men daar min of meer goed.”

De Oekraïners zeggen dat ze niet slechts terugkeren omwille van hun familie maar ook op zoek naar werk, dat ze op Oekraïens gebied niet kunnen vinden.”

De videotitel luidt: “Oekraïners keren terug naar hun families”

Ook het officiële Russische nieuwsbureau TASS besteedde aandacht aan de trektocht richting oosten:

Eduard Basurin, plaatsvervangende leider van de volksmilitie der Donetzk Volksrepubliek (DNR):

“In de regio Saporitsja is er een grensovergang tussen Oekraïne en het gebied dat niet langer door de Oekraïense overheid gecontroleerd wordt. Mensen uit Oekraïne, die niet slechts in de gebieden Saporitsja en Cherson, maar ook in de volksrepublieken Loegansk en Donetsk wonen, passeren deze grensovergang. De mensen komen terug… De wachtrijen zijn zeer lang. Het duurt op sommige dagen minstens 10 uur eer de mensen de grens kunnen oversteken, soms zelfs 24 uur. Maar de mensen komen en verdragen heel deze last om naar huis terug te keren.”

Basurin verklaarde ook dat er bij de terugkeerders talrijke bewoners der Donbas-republieken zijn die Oekraïne omwille van de geldende beperkende regels niet konden verlaten.

“Toen de pandemie uitbrak, werden de grenzen tussen ons en Oekraïne gesloten en talrijke mensen die omwille van verschillende redenen zich daar bevonden, konden niet meer eruit… Nu bestaat er voor die mensen de mogelijkheid naar huis te keren.”

En, tevens volgens Basurin, zouden veel mensen vluchten – naar familie en vrienden – voor de heersende wetteloosheid in Oekraïne. Ze zouden zich slechts willen verstoppen tot er een einde aan de miserie in Oekraïne komt.

Trouwens, bovenop de ras- en taalwetten in Oekraïne (zie artikels onderaan), werd er in april nog een wet gestemd, waardoor het veroorloofd is eigendommen van Russen en van alle mensen die weigeren “de Russische aanvalsoorlog” te verwerpen, in beslag te nemen. En daar eindigt het niet: momenteel wordt er een wetsvoorstel gedebatteerd die het verwerven van de Russische nationaliteit met tot 15 jaar gevangenis zal kunnen bestraffen.

Met dit laatste wetsvoorstel zal – als Oekraïne de Donbas kan heroveren – een groot gedeelte van de Donbas-bevolking tot hechtenis veroordeeld worden. Sinds jaren konden zij amper gebruik maken van de Oekraïense overheidsadministratie, zoals het verlenen van identiteits- en rijbewijzen, diploma’s, pensioen- en kindergeldbetalingen… enz… Waardoor zij zich gedwongen zagen de Russische nationaliteit aan te vragen…