Syrisch surrealisme

MarnixlogoSyrisch surrealisme

Een reusachtig bronzen beeld van Jezus werd op de Cherubim- berg middenin het Syrisch strijdtoneel geplaatst.  Het beeld kijkt neer op een pelgrimsroute van Constantinopel naar Jerusalem.  Het beeld is 12.3 m hoog en staat op een sokkel.  In totaal reikt het 32 m naar de hemel.

Dat het beeld er überhaupt geraakt is kan men al merkwaardig noemen.  Het legde een lange weg af: van Armenië via Libanon naar kruitvat Syrië.   Het project nam niet minder dan 8 jaar in beslag.  Alle strijdende partijen handhaafden een tijdelijke wapenstilstand tijdens het vervoer en gedurende de plaatsingswerken.  Het wordt geflankeerd door twee kleinere beelden van Adam en Eva.

Workers preparing to install a statue of Jesus on Mount Sednaya, SyriaHet project heeft de naam “Ik ben gekomen om de wereld te redden”. 

De gelden kwamen van privé sponsors.  Russen waren de drijvende krachten achter dit initiatief. Zij werden geïnspireerd door het Christusbeeld in Rio. De orthodoxe kerken in Rusland en Syrië hebben nauwe banden met elkaar. De kunstenaar Al-Ghadban, is Syrisch-Russisch en woont in beide landen.

Hoe lang deze beelden er ongehavend zullen staan is een open vraag.  Kerken met hun inhoud werden / worden vernield, priesters ontvoerd / vermoord.  Hele christelijke dorpen met de grond gelijk gemaakt.

Een symbool van hoop in een verscheurd land.

Marnix

Voice of the Copts