Syrisch oorlogsfront

Een overzicht van enkele dagen geleden:

Oost-Ghouta is weliswaar bevrijd, maar de strijd is nog niet gestreden.  Her en der bestaan er nog terroristenenclaves, of ze nu van IS- of “gematigde rebellen”signatuur zijn.  Eén na één ruimt het Syrische leger hen op, of biedt hen bij voorkeur een veilige aftocht naar het noorden aan in ruil voor een staakt-het-vuren en overhandiging van de wapens.

Zo is er sprake van het Syrische leger zich bij het begin van de zomer op twee grote offensieven zal concentreren:
– in het zuiden van het land om de grens met Jordanië onder controle te brengen. De terroristengroepen in deze regio hebben intussen al een aanbod ontvangen, een “reconciliation deal”, maar zij weigerden. Dit front wordt waarschijnlijk door de Vierde Divisie geleid.
– in het noorden van het land om meerdere terroristenburchten zoals Jisr al Sughour te heroveren. Hier zouden de Tiger Forces aan bod komen.
Voorlopig moeten die eerst de toestand ten zuiden van Damascus geregeld zien te krijgen.

Daar werden naar verluidt troepenversterkingen toegevoegd om zo snel mogelijk Hajar Al-Aswad en de regio onder controle te krijgen.  In 2012 veroverden islamistische ‘rebellen’ deze regio, om het in 2015 in handen van ISIS te laten vallen.

 

In een deel van Oost-Qalamoun gaven de terroristen de strijd op. Ook zij kregen een soortgelijk akkoord als deze die uit Oost-Ghouta mochten vertrekken naar het noorden. Bij hun vertrek werden zij eerst gecontroleerd op bomgordels en dergelijke.

Een volledige brigade met meer dan 50 tanks en andere militaire voertuigen werd in beslag genomen.  De meeste zijn T-55, T-62 en T-72 modellen.

 

In Homs weigerden de terroristen zich over te geven en in te gaan op een akkoord.  Het Syrische leger en Russische troepen lanceerden een massale aanval. (AlMasdar)