Sterker dan asfalt: straten uit plastic afval

Die hohlen Plastik-Straßen sind günstiger als Asphalt, bieten Platz für Rohre und Kabel und halten zudem mehr aus. (Foto: Volker Wessels)Een Nederlandse bouwondernemer wil straten uit kunststof leggen.  De straatbedekking zou stabieler, lichter en goedkoper zijn dan asfalt.  Als grondstof wil hij de plastic afval in de oceanen recupereren.   Asfalt, gaten in het wegdek en verkeerslawaai zouden tot het verleden behoren.

Het idee van het project “Plastic Road” stamt van Volker Wessel.  Het materiaal zou naar verluidt niet alleen omwille van de klimaatfactor veel voordelen bieden ten opzichte van de huidige asfaltstraten.  Het is bovendien bijzonder licht, heeft slechts een fractie van de bouwtijd nodig, is pakken goedkoper en zou drie keer zo lang kunnen dienen bij praktisch geen onderhoudskosten.  Reden is dat er onder de lichtere kunststof geen zwaar fundament hoeft gelegd te worden.  Het kunststofwegdek is beter bestand tegen extreme temperaturen van -40° C tot +80° C zonder te scheuren.  Kuilen zouden tot het verleden behoren.  Bijkomend pluspunt is de vermindering van het verkeerslawaai want het plastic dempt de weerkaatsing van het geluid beter dan asfalt.

En de ideeënstroom gaat nog verder.  Wessel wil uit de plastic afval bodemplaten vormen die binnenin hol zijn.  Op deze manier zouden kabels en buizen op een eenvoudige wijze geïntegreerd kunnen worden, kan regenwater afgeleid worden.  Eventueel kunnen er zelfs sensoren voor de meting van het verkeer of nano-generatoren ingebouwd kunnen worden, die de vibraties van de straat door het autoverkeer in stroom kunnen omzetten.  Waarbij verbruikte energie omgezet wordt in nieuwe energie.

De grondstof wil Wessel uit gerecycleerd materiaal halen.  Een samenwerkingsproject met Ocean Cleanup zit in de pijplijn, waarbij plastic afval d.m.v. filtereilanden uit de zee gevist wordt.  De stad Rotterdam is geïnteresseerd en heeft een testgebied ter beschikking gesteld.

Nvdr: Volker Wessel is niet de eerste met dit idee.  O.a. in Indië en in Costa Rica werd het al toegepast, zij het op een minder gesofisticeerde manier.

FT

3 gedachten over “Sterker dan asfalt: straten uit plastic afval

  1. Ken er niets van…maar is dat niet heel glad bij de minste regen?

    • Dat zijn ze aan het onderzoeken / bewerken. Neem aan dat dit slechts een productieprobleem is. Er bestaan gladde en minder gladde, zelfs remmende plastic toepassingen. Of ze door gebruik / sleet terug glad worden? Natte kasseien zijn ook glad. Misschien een mengeling met iets anders?

Reacties zijn gesloten.