“Speciale noden”

“Als je verdrinkt, is dat niet omdat je niet gered wordt, maar omdat je niet kunt zwemmen”. (Wouter Bos)

We durven het bijna niet te schrijven… Bijna… De VDAB maakt het té bont. Letterlijk en figuurlijk.

Wie is er aan het werk? Met belgische nationaliteit: 75%, met Prachtland-nationaliteit: 45%. Volgens Fatima van de VDAB is dat onze schuld. Ze hebben immers speciale noden om aan de slag te kunnen gaan. Zoals een bezinningsruimte, een aangepast menu in de kantine, een vrije dag op vrijdag, aangepaste werkuren tijdens de ramadan, “speciale” feestdagen…

Nochtans had men ons beloofd dat de nieuwkomers quasi zonder uitzondering hoog opgeleide ingenieurs, artsen, IT-ers of taalmirakels zouden zijn, die quasi onmiddellijk inzetbaar zouden zijn, de staatskas vullen met hun betaalde belastingen, een verrijking op alle gebieden.

“NET ZOALS JE VOOR EEN COLLEGA MET RUGKLACHTEN EEN SPECIALE STOEL VOORZIET, HEEFT OOK EEN WERKNEMER MET MIGRATIEROOTS SPECIFIEKE NODEN;”

Fatima Yassir

VDAB

Ben je op zoek naar concrete handvaten voor het creëren van een inclusieve bedrijfscultuur in je organisatie? Een bedrijfscultuur waar diversiteit zijn plaats heeft veroverd?

Laat je inspireren door professionals die erin slagen om dat waar te maken. En leer hoe inclusief denken en ondernemen innovatie garandeert, en je onderneming toekomstproof maakt.

#ZeroExclusion is de titel van het boek van Fatima Yassir en Wendy Ranschaert, trotse medewerkers bij VDAB.

Maar #ZeroExclusion is ook de start van een campagne, een visie en een beweging die organisaties uitnodigt om inclusie hoog op de agenda te plaatsen. (…)