Smakelijk eten!

Weet wat u eet. De meeste mensen staan eerder huiverig bij het idee insecten op de menukaart te plaatsen. Niet de EU. De EU-commissie heeft, bekommerd om ons welzijn, vier types insecten in verschillende vormen goedgekeurd als “eetbare insecten”.

De recentste goedkeuring werd twee weken geleden, op 5 januari verleend. Vanaf dan mogen meelwormen, sprinkhanen, krekels, bepaalde kevers gebruikt worden als ingrediënt in voedingsmiddelen zoals brood, soep, deegwaren, snacks, pindaboter en chocolade. (L_2023005DE.01001001.xml (europa.eu))

De meelworm kreeg als eerste de goedkeuringsstempel als eetbaar insect in juni 2021: met het uitvoeringsbesluit L_2021194DE.01001601.xml (europa.eu) mogen de gedroogde larven van de Tenebrio molitor, de meeltor, op de markt gebracht worden als “nieuwe voeding”.

De Franse SAS EAP Group heeft de concessie op de verkoop verworven, het zij als meelwormen-puur of met een 10%-maximumverhouding van het totale proteïnerijke product zoals in koekjes, in gereed gemaakte gerechten met groenten en deegwaren. Dit moet dan wel op de verpakking vermeld worden. Het is immers mogelijk dat er allergische reacties optreden bij verbruikers die allergisch reageren op schaal- en weekdieren en afgeleide producten die eventueel de huisstofmijt bevatten.

Er gingen nog enkele goedkeuringen aan vooraf: in november 2021 kreeg de Locusta migratoria (treksprinkhaan) groen licht. (L_2021402DE.01001001.xml (europa.eu) )Niet te verwarren met de Afrikaanse treksprinkhaan. Die is welkom, maar mag niet verspijsd worden omwille van mogelijk volgende racismeklachten. Het Nederlandse “Fair Insects BV” ging met de goedkeuring en verkooptoelating lopen. De sprinkhanen worden verhandeld in verscheidene vormen: bevroren, gedroogd of in poedervorm. U vindt hem in verschillende vormen terug als ingrediënt van bereide aardappel-, groenten-, deeg-, nepvleeswaren, te vinden in de veganistische afdeling van uw supermarkt (… de sprinkhaan wordt hierbij getransformeerd tot een plant!), in al dan niet geconcentreerde soepen (… kijk even op de samenstelling van de zgn. “minute-soepen”, en dranken zoals nepbieren, alcoholische mengdranken (…oppassen met de bereide verpakte cocktails), chocoladeproducten, bevroren gefermenteerde melkproducten ( …ijsjes, slagroomtaarten) en bereide vleeswaren.

Sinds resp. 2022 / 2023 wordt de eigen krekel (Acheta domesticus) toegestaan in verschillende toepassingen, volgens L_2022030DE.01010801.xml (europa.eu), in bevroren, gedroogde of poedervorm. Ook hier mocht “Fair Insects BV” de verkoop regelen.

Aan de slanke-lijn wordt ook gedacht. Sinds 3 januari 2023 mag het Vietnamese “Cricket One Co. Ltd” “gedeeltelijk magere poeder van de Acheta domesticus” in de EU verkopen. (L_2023002DE.01000901.xml (europa.eu)) Eventueel terug te vinden in multigranen-broodproducten, in chip, broodstengels, granen- en droge bakmengsels, koekjes, deegwaren enz. Het wordt de hemel in geprezen als vervanger van tarwemeel (zgn.bloem).

Als de verdreven boeren nu eens hun stallen omvormen tot kweeklabo’s voor insecten… iedereen gelukkig… toch???

Meer details vindt u bij: In der EU offiziell zugelassen: Diese vier Insekten können sich in Ihren Lebensmitteln verbergen (report24.news)

Het artikel besluit met:

Klaus Schwab sagt: Guten Appetit!