Roodkapje wordt verbannen uit Catalonië

Gerelateerde afbeelding

Een Catalaanse school heeft het sprookje van Roodkapje uit de voorschoolse bibliotheek verbannen omdat het schoolbestuur de mening toegedaan is dat dit verhaaltje een seksistisch stereotype verspreidt. Niet alleen Roodkapje trouwens. In totaal zijn na een grondig onderzoek 200 boeken uit het aanbod genomen, schrijft “El Pais”. Het onderzoek, dat door een gemengde commissie van lesgevers en ouders uitgevoerd werd, bracht aan licht dat vanuit het gender-standpunt slechts 10% der aangeboden leenboeken “helemaal gevaarloos” en 30% “bijzonder giftig” is. Ook Doornroosje en de sage van de heilige Joris, de drakendoder, tevens beschermheilige van Catalonië, werden verboden.

Na zoveel onheil wil de commissie nu ook het boekenaanbod voor de lagere school vonnissen. Maar hier zullen ze geen embargo toepassen omdat de oudere kinderen “al kritisch met een problematische inhoud kunnen omgaan en daaruit lessen kunnen trekken”. Lees: voldoende gehersenspoeld zijn. Andere Catalaanse scholen zullen het goede voorbeeld volgen. (

Wie de sprookjes van de gebroeders Grimm nog wil lezen, kan deze terugvinden bij het volwassenenaanbod, afdeling pornografie.

Vetada ‘La Caperucita Roja’ por sexista