Robinson Crusoe leeft verder op de Seychellen

Voor 13.000 dollar (of £ 8.000) kocht de Engelsman Brendon Grimshaw een klein onbewoond eiland op de Seychellen, Moyenne, en verhuisde daarheen voor altijd. Toen hij bijna veertig werd zegde hij zijn baan als redacteur van een der grootste Afrikaanse kranten op om een nieuw leven te beginnen.

In die tijd was er al 50 jaar geen mens op het eiland geweest. Zoals een echte Robinson , vindt Brendon een metgezel onder de inboorlingen, René Lafortune, de zoon van een plaatselijke visser. Samen met René begint Brendon zijn nieuwe huis uit te rusten. Terwijl René slechts af en toe op het eiland kwam, woonde Brendon er tientallen jaren alleen, zonder het eiland te verlaten.

Gedurende 39 jaar hebben Grimshaw en Lafortune 16.000 bomen geplant met hun eigen handen en bijna 5 km voetpaden aangelegd. In 2007 overleed René Lafortune en Brendon bleef alleen achter op het eiland. Hij overleed in juli 2012 in Victoria, Mahé.

De inzet van hen heeft 2000 nieuwe vogelsoorten naar het eiland gelokt en meer dan honderd reuzenschildpadden geïntroduceerd die in de rest van de wereld (inclusief de Seychellen) al met uitsterven bedreigd waren. Dankzij de inspanningen van Grimshaw is op het ooit verlaten eiland nu twee derde van de fauna van de Seychellen thuis. Een verlaten terrein is veranderd in een waar paradijs.

Enkele jaren geleden bood de prins van Saoedi-Arabië Brendon Grimshaw 50 miljoen dollar voor het eiland, maar hij weigerde. “Ik wil niet dat het eiland een bevoorrechte plek wordt voor de rijken. Het is beter dat het een nationaal park is waar iedereen van kan genieten”.

En dat heeft hij gedaan. In 2008 werd het eiland inderdaad uitgeroepen tot nationaal park.* “

*natuurreservaat

https://www.msn.com/en-gb/travel/news/dewsbury-man-brendon-grimshaw-buys-tropical-island-for-8-000-and-lives-as-a-recluse/ar-AAW2lZo