U zal uw winterkleding nog nodig hebben!

Het resultaat van een nieuw onderzoek is op zijn minst verbazingwekkend. Vanaf 2025 zou de golfstroom plotseling ineen kunnen storten met catastrofale gevolgen voor Noord-Amerika en Europa: nl. een nieuwe ijstijd. U kan al raden wie hiervoor de zwarte piet toegeschoven krijgt: de door de mensen veroorzaakte klimaatverandering.

De golfstroom, die warm water uit de Golf van Mexico over de Atlantische Oceaan naar Europa drijft, is voor ons klimaat een zegen. In tegenstelling tot andere gebieden op dezelfde breedtegraad is het bv. in New England en West-Europa duidelijk gematigder met meer regen. Warme lucht kan immers meer water dragen dan koude. Noord-Korea bv. ligt op dezelfde breedtegraad als Griekenland of Washington D.C. en toch is het daar veel kouder en onherbergzamer omdat er daar geen warme golfstroom in de zee is.

Dit gezegd zijnde… wetenschappers waarschuwen nu aan de hand van een nieuw onderzoek dat binnenkort, al binnen twee jaar – de situatie dramatisch zou kunnen veranderen. Volgens hun onderzoek zou de golfstroom, met de wetenschappelijke naam “Atlantic Meridional Overturnin Ccirculation (AMOC)“, vanaf het jaar 2025 er de brui aan zou kunnen beginnen geven én binnen de eerstvolgende decennia (met als uiterste datum het jaar 2095) niet meer zou bestaan. Met als gevolg dat Europa in een nieuwe ijstijd zou gecatapulteerd worden.

U mag één keer raden wie volgens de Britse krant, de Guardian, hiervoor verantwoordelijk is. Juist. De mens die de klimaatverandering en de broeikassenuitstoot veroorzaakt heeft.

Mocht u meer willen weten over dit doemdenkscenario én over feiten en wetenswaardigheden die het bovenstaande ontkrachten, dan verwijzen wij u graag naar het onderzoek én het artikel (in het Duits) onderaan.

Warning of a forthcoming collapse of the Atlantic meridional overturning circulation