Rijbewijs? Verloren! Rij maar door!

Midden september 2015 hielde politie een auto tegen in Karlskrona (Zweden).  Rijbewijs tonen kon niet want de chauffeur verklaarde een buitenlands rijbewijs te hebben, maar spijtig genoeg had hij dat document verloren.

Hij mocht het op de rechtbank komen uitleggen.  De rechter liet hem gaan omdat de openbare aanklager niet kon bewijzen dat de man geen rijbewijs had.

Intussen liggen er een aantal dergelijke klachten te wachten op een uitspraak.  Het is moeilijk te bewijzen dat de chauffeur liegt.  Zo lang de chauffeur geen Zweedse nationaliteit heeft, moet hij geen Zweeds rijbewijs voorleggen.  En dan nog heeft hij vanaf de heuglijke dag dat hij zich Zweed mag noemen een jaar de tijd om zich overeenkomstig de Zweedse wetgeving in orde te stellen.

Dit betekent dat een asielzoeker gedurende zijn procedure – die gewoonlijk ongeveer anderhalf jaar duurt – plus daar bovenop het b.g. jaar carenstijd zonder Zweeds rijbewijs – een immigrant gedurende twee en een half jaar zonder rijbewijs mag rijden.

De procureur kan ook altijd proberen te bewijzen dat de chauffeur in kwestie liegt, dat hij in werkelijkheid over geen rijbewijs beschikt.

Omgekeerde bewijslast.  Binnenkort moeten wij bewijzen dat we geschikt zijn asielzoekers in ons land onderdak te geven.

FT

Speisa