Richting totale controle…: “we moeten durven neen zeggen”

Waar is het beleefde “U” gebleven en waarom Engelse woorden gebruiken als er ook Nederlandse zijn? U moet uw ergernis over de bijna obligate Nederlandse “jij-jou”-aanspreekvorm en de Engelstalige woorden even opzij zetten. Los daarvan gaat het in dit gesprek over de ontmenselijking van onze maatschappij.

De reclame vooraf kan u niet wegklikken. Ze maakt deel uit van de boodschap, hoe we stilaan in een science fictionfilm belanden. Als we ons niet verzetten worden we opgeslokt door een controlemoloch onder het mom van “het is toch zo gemakkelijk, he!”

Eén ding is zeker, u wordt niet vrolijk van dit gesprek met prof. Paul De Hert… Hij klaagt over de bijna hersenloze gewilligheid en gehoorzaamheid van leidinggevende figuren… erger… de mentaliteit voor een Chinese camera-gestuurde straf- en beloonmaatschappij is bij een groot gedeelte van de lemmingen reeds aanwezig…

2 gedachten over “Richting totale controle…: “we moeten durven neen zeggen”

  1. Het boek van Wido ” Ons Nederlands, een parel van een taal” geeft het antwoord op de huidige verloedering van ons taalgevoel.

    • Dank voor de herinnering: heb het boek uit de kast gehaald om er nog eens een keertje in te snuisteren. Guido Thijs “Wido” heeft er in 2006 nog een opdracht in geschreven. Hij is intussen al enkele jaartjes overleden; zijn vriendin trouwens ook. Hebben hem regelmatig tijdens de zangavonden in het Vlaams huis “De Klokke” in Duffel ontmoet. Weet dat geen enkele uitgeverij heb boek wou uitbrengen; hij heeft het zelf gefinancierd. Moge hij in het hiernamaals de taalkundige rust vinden…

Reacties zijn gesloten.