Ramadan-nieuws

Risico van de vastenmaand: te veel eten

Afgelopen dinsdag begon de jaarlijks terugkerende islamitische vastenmaand Ramadan. Dertig dagen niet eten, drinken, roken en geen seks tussen zonsopgang en zonsondergang. Omdat het moet. Van Allah. Bidden mag natuurlijk wel.  En een dag niet gebeden, is een dag niet geleefd. Het vasten is bedoeld om discipline, zelfbeheersing en uithoudingsvermogen aan te leren. De baas te zijn over de eigen begeerten en lusten en zich in te leven in de situatie van de armen. Een nobel streven. Dat zouden meer mensen moeten doen. In theorie dan, want in werkelijkheid ziet het er helemaal anders uit.

ramadan-2010-healthy-eating-islam-muslimsIn Qatar werden tientallen mensen op de eerste dag van de Ramadan in  ziekenhuizen opgenomen met buikpijn.  Ze hadden te veel gegeten.  Zo meldde de Arabian Business webstek.
“Het grootste aantal patiënten leed aan gastritis.  We ontvangen hier per nacht 10 tot 15 gevallen die buikpijn hebben omdat ze te veel gegeten hebben.”, zo berichtte een woordvoerder van het al Ahli ziekenhuis.

Het Doha ziekenhuis zag het verleden jaar even niet meer zitten toen een honderdtal patiënten gedurende de eerste nacht van de Ramadan op de spoed belandde; allemaal klaagden ze over erge buikpijn, waren ze uitgedroogd of hadden ze nierproblemen

 wr01In 2011 meldde het Hamad Medical Corporation 7700 spoedopnames die veroorzaakt werden door fysische klachten, die verband hielden met de Ramadan.

Qatar, het kleine, olierijke Golfstaatje, prijkt zesde op ‘s werelds lijst van obesitas (overgewicht) en heeft een alarmerend aantal diabetes patiënten (suikerziekte).  Het staat aan de top van overgewicht bij jongens in het MO en de Noord-Afrikaanse regio.  Tegen 2015 verwacht men dat 73% van de vrouwen en 69% van de mannen overgewicht zullen hebben in Qatar.
http://english.alarabiya.net/

1 gedachte op “Ramadan-nieuws

 1. We hoeven geen steen te werpen naar de i**** vanwege hun ramadam… hier bij ons waren wij toch ook nog het strenge regime vanuit de allesoverheersende “roomse kerk”.
  Allee, het is niet omdat Fikken héél die schijnheiligheid overboord gooide van zodra hij z’n “militaire diensPLICHT (!)” vervuld had, dat hij “de vijf geboden van de heilige kerk niet meer kent: 1) Zon- èn feestdag zult gij eren.
  2) Op boet- èn vrijdag: vlees ontberen.
  3) Hou de VASTEN ONGESCHONDEN
  4) Biecht minstens ééns per jaar Uw zonden
  5) En nut rond Pasen, het brood des heren.
  Hehee, dààrmee zien Jullie wél hoé hard men ons deze zever heeft INGESTAMPT gedurende onze kinderjaren, en hoé naïef dan ook nog veel volwassenen waren om de 10 geboden van Mozes, PLUS dan nog 5 erbij van de paus(en), strikt na te leven.
  Die “boetdagen van wet 2” waren de zogenaamde “quatertemperdagen” waarbij de mensen eveneens beperkt waren in hun menu… èn dàt kwam zo toch verscheidene malen PER Jaar voor {telkens VIER dagen hé zeg, Quartre temps in ‘t françoistjes/latijn).
  Gelukkig voor ons, (en onze nakomelingen) zijn wij, de zogenaamde kafirs, ge-evolueerd zodat wij die geboden eerder naar de prullenmand verwezen hebben, DOCH…vergeet niet dat die soort van mensen wél gebruik maken van àlle moderne snufjes dat de “smerige ongelovigen” uitgevonden hebben, doch dat hun REDENEERVERMOGEN nog steeds 1400 jaar ACHTERLOOPT.
  Met Ons Samen Leven Is Lastig –> is toch wel een goeie verklaring voor dat rotwoord van de samenvoeging van de hoofdletters. 🙂
  En het juist doordat zij de koran NOG STEEDS beschouwen als “het woord van god” dat niemand kàn veranderen… dat zij last hebben met hun spijsvertering èn diabetes (wegens het vele snoepen van mierszoete gebakjes)…. Voor mij niet gelaten, hoor: hoe méér zij last hebben van buikpijn, des-te-minder dat zij zullen denken aan allerlei deugnieterij. 🙂

Reacties zijn gesloten.