Quo vadis, Syria?

Afbeeldingsresultaat voor zwaard van damascus monument

Het Zwaard van Damascus-monument op het Umayyad plein symboliseert de kracht en de trots van de Syrische beschaving.

De lente is in het land:

Alle aandacht gaat voorlopig naar de wereldwijde coronavirus-besmetting. Idlib is even op de achtergrond van het internationale nieuws verdwenen. Ook in Syrië wordt zoals bij ons voor besmettingen gewaarschuwd en raad gegeven hoe men deze kan vermijden. Alle sportactiviteiten worden in Syrië vanaf 14.3. tot na de ramadan stilgelegd. Aan de grensovergangen wordt streng gecontroleerd.

Dr. Nizar Yazigi, min. v. gezondheid, en de goeverneur van Homs gingen op inspectie bij de immigratie- en paspoortafdeling van de Josiah grensovergang tussen Syrië en Libanon.

Een nieuwe spoedafdeling werd geopend in het al-Mojtahed ziekenhuis te Damascus – een investering van 2 miljoen dollar:

Op de luchthaven van Damascus werd een warmtescanner geïnstalleerd om reizigers met een verhoogde temperatuur op te sporen.

150 Syrische bedrijven namen deel aan twee kledingbeurzen in Caïro als vertegenwoordigers van de Syrische textielindustrie. 10 Syrische firma’s stonden op de textielmachines-tentoonstelling. De Syrische zaakgelastigde in Caïro benadrukte dat – ondanks de crisis – Syrische bedrijven actief bleven deelnemen op internationale beurzen, dat ze competitief zijn en kwaliteitsvolle producten leveren. (…)

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 1-160-660x330-1.jpg

De productiecapaciteit van de herstelde fosfaatfabrieken in Khneifis en de al-Sharqiya mijnen in Palmyra Badiya (woestijn) bereikt intussen 70%. Een elektriciteitscentrale werd er opgericht om de mijnen van stroom te voorzien. (…)

In Deir Ezzor is de watervoorziening terug in productie:

De zoveelste herstelling van een elektriciteitscentrale:

Een man keert terug naar huis, naar Deir Ezzor, terug naar zijn normale leven als boer:

In Mahin, Homs regio, proberen burgers die uit het al Rukbankamp (al Tanf, bij Jordaanse grens, VSA no-go zone) naar huis keerden, de draad terug op te pikken. De overheid doet er alles aan om de infrastructuur te herstellen en basis noden te voorzien.

Drie straffe madammen, vrijwilligsters van de Syrische Rode Halve Maan, steken de handen uit de mouwen om Daraya terug leefbaar te maken:

In mei zou de zwaar beschadigde spoorweg Damascus-Aleppo via Homs en Hama zodanig hersteld moeten zijn dat deze opnieuw kan gebruikt worden (…)

Syrië en 50 andere landen namen dinsdag deel aan de ” Asian-Pacific Mathematics Olympiad” – een wiskundewedstrijd via het internet, georganiseerd door Indonesië. Tijdens een soortgelijke wedstrijd in Mexico behaalde de Syrische ploeg 3 zilveren, 2 bronzen medailles en 4 bijzondere waarderingcertificaten.

Peter Maurer, voorzitter van het Int. comité van het Rode Kruis (ICRC), legde dinsdag tijdens een persconferentie nadruk op de economische sancties die de samenleving, de economie en elementaire humanitaire noden treffen in Syrië. Vluchtelingen willen terugkeren naar de bevrijde regio’s; er is grote nood aan een herstelde infrastructuur.

De permanente vertegenwoordiger van Syrië bij de VN, dhr. Bashar al-Jaafari, kloeg de hypocrisie van sommige lidstaten aan bij de situatie in Idlib.

Het Syrische leger heeft een aantal nederzettingen de Jabal Al-Zawiya regio in zuid-Idlib donderdag ingenomen. Het gebied wordt nu doorzocht naar landmijnen en achtergebleven terroristen. Terwijl de vijandigheden duidelijk verminderden, bleef de spanning hoog in Idlib daar de terroristen weigerden zich terug te trekken uit de steden en dorpen ten zuiden van de M4. Uiterste datum: 15 maart. Als ze blijven weigeren zal het Syrische leger met Russische hulp hen een duwtje in de noordelijke richting geven. (…) Donderdag maakte HTS & co. duidelijk wat ze van de wapenstilstand dachten: mortieren en granaten werden afgevuurd op Hantotin en Hazarin in het zuiden van de prov. Idlib. Het Syrische leger antwoordde in “gepaste mate”.

De Turkse beschermelingen pleegden 33 keer een inbreuk op de wapenstilstand sinds deze verleden week van kracht ging. (…)

Een getuigenis van gevangen genomen terroristen. Uitleg overbodig.

Volgens Sputnik zou het Turkse leger stilaan hun zware wapens uit de observatieposten in Idlib terugtrekken. De Turkse defensieminister Hulusi Akar verklaarde dat het Turkse leger in de provincie Idlib zal blijven en wees elke terugtrekking van de hand. De bewapende militairen zullen hun posities op Syrische grondgebied in de Turks-Syrische grensstreek behouden. Hij voegde eraan toe dat hij de wapenstilstand in het oog zal houden en niet zal aarzelen mocht het Syrische leger op het idee komen de rust te storen – zonder erbij te vertellen of Turkije ook zou tussenkomen als de terroristen het wapenstilstandsakkoord aan hun laars lappen. Citaat: “Iedereen staat paraat… We zullen herbeginnen (het Turks offensief) waar we gestopt zijn en hen (het Syrische leger) pijn doen.” (…)

Die wapenstilstand werd blijkbaar niet door iedereen goed begrepen. In Sarmada (prov. Idlib) botsten de HTS-terroristen op de lieverdjes onder Turkse bescherming. Er werd wat over en weer geschoten: niks erg – slechts met lichte wapens. Probleem werd naar verluidt veroorzaakt toen HTS een Sarmada-inwoner gearresteerd had. Misrekening: die werd “beschermd” door een andere gangstergroep. HTS moet hun plaats kennen… Het is trouwens niet de eerste keer dat ze met elkaar op de vuist gaan. En het zal er niet op beteren als HTS naar het noorden, naar de andere kant van de M4, verdreven wordt. De Idlib-oppervlakte is ten slotte niet rekbaar… zoals de Turkse grenzen. (…)

In Al Qasimiyah (provincie Aleppo) ontdekte het Syrische leger een gevangenis – in een voormalige ijsfabriek – en een rechtbank, waar terroristen burgers voor de kleinste ingrijpen, zoals de avondklok negeren, schuld niet kunnen betalen, vrouwen zonder hoofddoek op straat, antipathie, oude vete en in het algemeen gebrek aan respect voor de terroristen – ter dood veroordeelden. Sharia puur. De bevolking bericht over barbaarse vonnissen, zoals bv. in een rioleringsput tot de dood intreedt. (…)

Gemeenschappelijke Russisch-Turkse patrouilles bij Kobani ondanks de dagelijkse dreigingen van Turkse politici.

En op de M5:

Soms komen ze de Trumps oliebeschermers tegen. Je zou voorwaar denken dat er hier een nieuwe versie van Berlijn ontstaat met verschillende sectoren:

Al-Qaeda tunnels onder Saraqib. Overal waar een stad, een regio, bevrijd wordt hetzelfde onderaardse netwerk:

“Prutsen aan de keukentafel”?

En de zoveelste vindplaats van wapens, munitie en chemische bestanddelen in de bevrijde Aleppo provincie:

Het weekoverzicht van Syria Insider:

De werken aan de M4 (Latakia-Aleppo) zijn begonnen: afval, modder, steenslag worden verwijderd.

Aandacht voor internationale vrouwendag:

President Assad stelde een wetswijziging van art. 548 voor die de straffeloosheid van eremoorden moet bestrijden. Een stap naar een modernere wetgeving en een gelijkschakeling man/vrouw.:

President Assad heeft het over de Syrisch-Turkse relatie (Engelse ondertiteling) – geen andere vertaling beschikbaar. Hij stelt dat Erdogan niet de Turkse nationale belangen dient door zijn leger in te zetten in Idlib, maar wel deze der Moslimbroeders.

Deze man uit Oezbekistan wil zo snel mogelijk in de maagdenhemel belanden. Hij rijdt fier als een ongeduldige bruidegom-in-spe met een bomauto in op een doelwit in handen van de regeringstroepen.

Wie er nog mocht aan twijfelen… Tulsi Gabbard vraagt zich af of de andere presidentskandidaten dit al-Qaeda-bastion in Idlib willen beschermen of bestrijden…