Quo vadis, Syria?

Het wintert. Zoveel is duidelijk.

Het laatste stuk van de M5, die loopt van de grens met Jordanië naar het hart van de Syrische industrie, Aleppo, werd bevrijd. De prijs is zwaar. Zelfmoordterroristen willen nog steeds liever een enkeltje richting maagdenhemel dan hier op aarde in vrede verder leven met hun gezin en vrienden. Prioriteiten, nietwaar?

Image

Het gonst van de geruchten. Dat er hulp vanuit Turkije voor de terroristen gekomen is, staat boven twijfel. Dat de terroristen met de hulp vanTurkse militairen enkele veren op hun hoed mochten steken, is wellicht ook waar. Echter niet voor lang. Een heuvel, een wijk, wordt veroverd, opgegeven, heroverd. Dat de zgz. terreinwinst van HTS een noemenswaardig oorlogsfeit is, valt te betwijfelen. Bekijk even de kaart: een stuk van de Hama provincie (ten zuiden van Idlib) en meer dan een derde van de provincie Idlib zijn terug in regeringshanden. Luister even mee naar de gesprekken tussen terroristische chatgroepen. De paniek is duidelijk te horen: “waar moeten we heen???”

Een Syrische legerhelikopter werd neergehaald door de terroristen. Alle inzittenden zijn dood. Denk eraan: volgens de affiches in Brussel is er niets mis met de begeleidende vreugdekreten… immers… het is slechts een huldeblijk aan God! Ach.

In hoever Turkije daadwerkelijk – tegen Ruslands zin – tegen Syrië oorlog zal voeren is twijfelachtig. Dat Erdogan geen zin heeft om de Idlib vluchtelingen (het terroristisch zootje dat zijn biezen pakte uit zuid- en midden-Syrië) een thuis te geven is perfect te begrijpen. Dat zijn geen normale “vluchtelingen”, verdreven dompelaars, dat zijn gevaarlijke tijdbommen, die zich evengoed tegen hun Ottomaanse gastheren zullen keren (… is Erdogan minder dictatoriaal?) als ze tegen Assads regering gedaan hebben. Tenslotte is Turkije – zelfs met Erdogans AKK-partij aan het bewind – niet echt een sharia-staat zoals de moslim terroristen het wensen. Het blijft een open vraag: in hoever is Erdogan een ongeleid projectiel? Hopelijk is Poetin de betere schaker.

Net door Sputnik Arabic bekend gemaakt: de Russische luchtmacht houdt de Turkse troepenverplaatsingen in Idlib scherp in het oog:

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, mogelijk herkende tekst: министерст россий транных дел ерации

Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van buitenlandse zaken, verklaarde tijdens de wekelijkse persmededeling in Moskou dat de Turkse regering verantwoordelijk is voor de verslechtering van de toestand in Idlib, want Turkije voldoet niet aan zijn verplichtingen volgens het Sochi akkoord. “De reden voor de huidige verslechtering ligt aan de Turkse chronische niet-voldoen aan het Sochi memorandum van 17.9.18 én aan de overbrengingen van Turkse huurlingen in het noord-oosten van Syrië.”

De Turkse regering heeft daarop gereageerd: en bij monde van defensieminister Hulusi Akar zelfs met geweld gedreigd tegen de terroristen in Idlib die zich niet aan het 2018- akkoord houden: “alles is mogelijk”. (…)

Inderdaad. Zucht. Vandaag vernemen we dat het Russische buitenministerie in voortdurend contact staat met de Turkse evenknie en op “terughouding” aandringt.

Tevens haalde ze uit naar Israël. “De Israëlische aanvallen op Syrisch grondgebied zijn een van de destabiliserende factoren. Niet alleen ondermijnen dergelijke unilaterale acties de Syrische soevereiniteit, maar ook brengen zij de levens en de veiligheid van burgers in gevaar. Dat is wat er gebeurde op 6 februari, toen een burgervliegtuig met 172 passagiers aan boord bijna geraakt werd te wijten aan de aanvallen van de Israëlische luchtmacht”. (…)

Immers, had het Russische defensieministerie bekend gemaakt dat op 6 februari en Airbus-320 passagiersvliegtuig in gevaar geraakt was toen het ei-zo-na neergehaald werd door het luchtafweersysteem nabij Damascus. Het vliegtuig moest een noodlanding maken op de Russische militaire luchtmachtbasis Hmeimim.

Het is niet voor het eerst – en wellicht niet voor het laatst – dat Israël in de schaduw van een burgervlucht aanvallen uitvoert op Syrisch grondgebied.

Nvdr: Bovenstaande zin werd realiteit. 14 februari 07.00 uur: Net binnengekomen: in de nacht van 13 / 14 februari heeft Israël opnieuw raketten – de 2de keer deze maand – naar de omgeving Damascus – al-Kisweh – gelanceerd. Sommige raketten werden onderschept, anderen belandden op … we weten momenteel nog niet of er slachtoffers vielen. Deze beelden bereikten ons:

Feit is dat het Syrische leger terreinwinst blijft boeken. Het zou nu snel de strategische Regiment 46 basis naderen in het westen van de provincie Aleppo en hoopt deze binnen de 48 uur te heroveren. Dit ondanks de tussenkomst van de Turkse militairen, die hun posities bestoken. Let wel: bij “Turks” kan het even goed om het verzameld zootje huurlingen onder Turkse vleugels gaan. De basis werd in 2012 door de zgn. “rebellen” van het FSA buit gemaakt, vervolgens ging de basis over in de grijpgrage handen van HTS & co. (…)

Feit is dat de Russische luchtmacht hierbij het pad schoonveegt. Feit is dat de Russische woordvoerders van verschillende ministeries er blijven op hameren dat 1) de Syrische regering het recht heeft àlle indringers van het grondgebied te verwijderen 2) Turkije niet voldaan heeft aan de Astana-afspraken. Feit is dat de VSA, de VN zich haasten om Erdogan – “onze NAVO partner” – hun steun te betuigen. Ja hoor, want Assad heeft de euvele moed gehad Turkse troepen op Syrisch grondgebied niet over zich heen te laten lopen.

Merkt u hoe heel het zaakje stinkt? Intussen bouwen de VSA – u weet wel, de VSA die àl hun troepen uit Syrië zouden terugtrekken – een nieuwe basis “om de olie te verdedigen”. Intussen verblijven ze op zo’n 11 stutpunten (bases) verdeeld over het Koerdisch gebied. Dat ze niet welkom zijn mag blijken uit deze beelden:

Eén jonge man werd gedood, verschillende gekwetsten. De Russen kwamen tussenbeide.

Nvdr: 14 februari 7 uur: nog een binnengelopen bericht van een Indische zender: uit wraak zouden de VSA twee luchtaanvallen uitgevoerd hebben op Syrische bases in Hasakah:

Journalisten werden door de terroristen aangevallen. Ze werden naar een ziekenhuis in Aleppo gebracht.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten

Uit Libanon keerden weer enkele busladingen Syrische vluchtelingen terug naar huis, naar het platteland van Homs en Damascus.

De Ebla Universiteit (Aleppo) na de bevrijding van de terroristen:

Beelden uit gelukkiger tijden:

De waterstad Al-Nakheel in het zuiden van de Aleppo provincie werd door de terroristen omgevormd tot hun hoofdkwartier en gevangenis:

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, staande mensen en buiten

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, plant en buiten

Voor actuele militaire toestand (geen regeringsbron) ga naar interactieve syria live map