Quo vadis, Syria?

Gesteund door de Russische luchtmacht slaagde het Syrische leger erin verschillende steden, dorpen en/of nederzettingen, o.a. Ma`arat al-Nu`man, de tweede grootste stad van de provincie, in Oost-Idlib te heroveren, rukt vervolgens verder op naar het noorden, naar de strategische stad Saraqib, waar de M4 (van Latakia) en de M5 snelwegen bijeen komen. Naar Idlib-stad zijn het nog 33 km. Het leger gaat als eerste op zoek naar explosieve valstrikken, bermbommen, autobommen en probeert zelfmoordterroristen uit te schakelen vooraleer ze anderen mee de dood in kunnen sleuren.

Op de video ziet u duidelijk hoe het grondgebied rond de snelweg M5 zowel vanuit West-Aleppo als vanuit Oost-Idlib beetje bij beetje heroverd wordt.

Zelfde scenario als in andere bevrijde gebieden. Het nationale museum van Ma`arat al-Nu`man werd helemaal leeggeroofd door de terroristen, oudheidkundige artefacten verkocht, wat rest vernietigd:

Overal tunnels, kelders, wapenopslag of fabricage van granaten e.d., grote voorraden medicijnen:

De Palestijnse al-Quds troepen (ook de Jeruzalem Brigade genoemd) leveren hevig slag tegen de terroristen in Al-Zahra’a en andere oorden in west-Aleppo. Tevens wordt er gevochten om de Rashideen sector 4 ten zuid-westen van Aleppo. Aleppo moet en zal een grotere bufferzone krijgen.

https://i0.wp.com/iswnews.com/wp-content/uploads/2020/01/2-Aleppo-cut3-29jan98-9bah98.jpg?resize=360%2C325&ssl=1
Het omcirkelde gebied is een bos, dat moet uitgekamd worden wil de sector 4 (ten noorden) kunnen ingenomen worden.

De poco politici en media huilen moord en brand. Al-Qaeda terroristen zijn volgens nieuwsberichten “de laatste opstandelingen” tegen het Assad-regime. De Syrische en Russische luchtmacht zoeken naar verluidt speciaal burgerdoelwitten uit om die met een pervers genoegen te kunnen bombarderen. Dat de terroristen de burgerbevolking als menselijk schild misbruiken, zich verschuilen in scholen, ziekenhuizen, gemeenschapscentra…. dat er telkens humanitaire corridors geopend worden om de burgerbevolking te ontzetten, dat de terroristen hen weigeren doorgang te verlenen, tenzij ze hiervoor losgeld betalen… wordt elegant verzwegen.

Als zelfs het éénmansobservatorium-voor-terroristenrechten de volgende boodschap verspreidt:

SOHR: The central Idlib hospital announces it will halt all operations due to HTS installing communication equipment on the roof of the hospital that endangers the lives of the staff and it’s patients.

… dan moet men niet verwonderd zijn dat een ziekenhuis het doelwit vormt. Naar verluidt zou HTS in ware commandostijl het ziekenhuis bestormd hebben. Het medische personeel wil niet dat patiënten of zijzelf in gevaar komen. Zij hebben hun werkzaamheden dus stopgezet. (…)

enkele Idlib-bewoners konden via de humanitaire corridors vluchten…

Laatste nieuws van het front: net ontvangen. Het Syrische leger zou zich momenteel op 5 km (of 3 km?)van Saraqib bevinden, m.a.w. in één etmaal 15 km vooruitgang geboekt hebben ten oosten van de M4 snelweg.

De energiebevoorrading doet pijn in Syrië: de oliepijplijn verbonden aan de raffinaderij van Banyas (Mid. Zee haven) werd door duikers met een explosieve lading zwaar beschadigd. De pijplijn ligt op 23 m diepte, 3 km van de kust verwijderd. De territoriale wateren reiken 12 nautische mijlen, of 22.2 km van de kust.. Daders onbekend. Men heeft zo zijn vermoedens… Syriërs zijn niet zo gespecialiseerd in onderwateractiviteiten… Het is de tweede aanval; de eerste gebeurde op 22 juni 2019.

Wie geïnteresseerd is verwijzen wij graag naar de interactieve kaart van Syrië.