Quo vadis, Syria?

Stilaan begint het te dagen dat het Turkse vreemdelingenleger, het verzameld zooitje terroristen onder Erdogans beschermende vleugels, probeert de zgn. “veiligheidszone” in te nemen. Zo krijgt Erdogan dan toch zijn zin: ontvolking om plaats te maken voor rabiate Soennieten. De Koerden, christenen en andere minderheden worden verdreven of afgemaakt. In ruil komen de extremisten, waarvan de media intussen rapporteren dat ze bij nader inzien toch niet zo “gematigd zijn”. Nadat het Turkse leger – na onderhandelingen met Poetin, de aanvallen staakte, maakt Erdogan gretig gebruik van zijn huurlingenleger, het zgn. FSA, Free Syrian Army. Ze delen de lakens uit in de blauwe zones (video) en proberen meer grondgebied te veroveren. Staakt-het-vuren? Geldt niet voor de FSA. En Erdogan tikt hen niet op de vingers. Integendeel. Weer gaan inwoners op de vlucht.

Er wordt melding gemaakt dat 18 Syrische militairen gevangen genomen werden door het FSA. Rusland heeft bij Turkije aan de touwtjes getrokken en verkreeg hun vrijlating.

Op de vlucht voor het Turkse vreemdelingenleger, FSA:

Voor Erdogan zal het nooit genoeg zijn. Hij maakt meteen duidelijk dat zijn vreemdelingenleger in Syrië wat hem betreft carte blanche krijgt. Citaat uit zijn toespraak: “Ze zijn de “ware zonen van Syrië die de dood omarmen.” Hij haalde uit naar de VSA die hen terroristen durft te noemen en verweet het Westen dat ze geen deelnemingsgroeten gestuurd hebben voor hun 124 martelaren.

In Afrin, onder FSA-dictatuur, explodeerde een autobom op een markt: 9 doden en een 20tal gekwetsten. (…)

Pijnlijk! al-Baghdadi werd daar gevonden waar hij logischerwijze de beste bescherming kreeg. Bij en tussen de zgn. “gematigde rebellen”, in de buurt van een mogelijke ontsnappingsroute via Turkije.

De Russische permanente vertegenwoordiger bij het OPCW, Alexander Schulgen, waarschuwt dat de terroristen in Idlib opnieuw een georkestreerde chemische aanval op touw willen zetten.

Snapt er iemand hier iets van: de VSA hebben troepen gestuurd naar de Sreen basis ten zuiden van Kobani. Hoe zijn ze daar geraakt? Door de Russische en Syrische linies? (Klik op interactieve kaart)

Transport zware wapens van Syrisch leger naar Hasakah regio.

Russische en Turkse militaire politie patrouilleren samen in de Turks-Syrische grensstreek:

De Koerden trokken zich terug; het Syrische leger dat hen te hulp schoot zit er nu midden in. Daarvoor zijn ze welkom, maar de olie geven de Koerden liever aan de VSA in ruil voor een gedeelte van de buit. Ze patrouilleren zelfs samen. In het noorden zetten Syrische soldaten hun leven op het spel om de Koerden te beschermen. Wie is hier de verrader?

Afbeeldingsresultaat voor usa pirates
McCaffrey notes US PIRACY
Een Amerikaanse generaal geeft zijn mening…

En niet alleen aan de Turkse grens is het Syrische leger samen met Rusland actief: ook in het westen, op de grens met de Latakia provincie, wordt verder gewerkt aan de bevrijding van deze regio. Bombardementen, aanvallen en tegenaanvallen.

Gevonden in ondergrondse opslagplaats in Z-Quneitra. Een groot aantal anti-tankmijnen, achtergelaten door ISIS. De rechtmatige eigenaar mag zich melden… Het zal niet moeilijk zijn deze te identificeren… met VSA en Israëlisch kwaliteitslabel!

En deze werden in Qalamoun “vergeten”:

In Genève wordt een eerste plenaire vergadering gehouden van de Syrische grondwetscommissie:

In de rest van het land, daar waar vrede heerst, wordt – ondanks de sancties – hard gewerkt aan de heropbouw. Er is nog steeds een enorme nood; het Russische verzoeningscentrum deelt brood uit in Aleppo:

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, baard en buiten

Iets wat u niet direct in Syrië zou verwachten: een Halloween feestje!

Nogmaals ontdekt een westerse wereldreiziger Syrië, ditmaal ene Jord uit het V.K. “Ik denk echt dat Syriërs één der vriendelijkste volkeren zijn die ik ooit ontmoet heb.”