Quo vadis, Syria?

Hoe noem je het als je je iemands eigendom toeëigent en er anderen toegang toe verstrekt? Mag je een parkeerplaats in de voortuin van je buren – zonder hun toelating – weggeven aan iemand die geen eigen parkeerplaats heeft?

Net dàt is het voorstel van de nieuwe defensieministerin van Merkelland. AKK – kort voor Annegret Kramp-Karrenbauer – protégée van Merkel: zij wil een internationaal gecontroleerde veiligheidszone in het noorden van Syrië, met inzet van de nationale legers van Duitsland, Frankrijk en G.B., rekening houdend met Turkije en Rusland. Wie niet genoemd werd is… Syrië. En haar eigen Duitse regeringspartners. Die waren niet geraadpleegd. Zomaar, uit het niets, met de steun van Merkel in de rug, kwam haar voorstel als een blikseminslag. Defensie is blijkbaar een te grote schoenmaat voor AKK.

AKK mag kakelen zo veel ze wil, het is Poetin die de lakens uitdeelt. Tijdens de persconferentie na het gesprek met collega-president Erdogan deze namiddag in Sochi bevestigden beiden de “politieke eenheid en de territoriale integriteit van Syrië en de bescherming van de nationale veiligheid van Turkije.” verwijzend naar het oude Adana-akkoord. Erdogan benadrukte dat hij “terroristen” in het vizier had, niet het Syrische grondgebied. U kan alle punten van memorandum hier nalezen. Het mag duidelijk wezen dat AKK in een andere zandbak zal moeten gaan spelen. Het is de Russische militaire politie die vanaf morgen middag – samen met Syrië én gedeeltelijk Turkije – gaat controleren of de YPG zich teruggetrokken hebben. Hun commandant Mazloum Albi heeft zich akkoord verklaard. Bijgaande kaart geeft meer duidelijkheid:

Volgens The Times heeft Turkije witte fosfor gebruikt in Syrië. De krant beroept zich op een getuigenis van een behandelend arts, die bevestigt dat de de brandwonden diep zijn en dat hun geur en uitzicht gelijk is aan wonden veroorzaakt door brandende chemicaliën. Turkije ontkent.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, slapende mensen, zittende mensen en tekst

In Suweida werd een ziekenhuis ingehuldigd dat medische zorg moet bieden aan de bevolking (125.000) van Shahba en omringende dorpen.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, buiten

De terugtrekkende Amerikanen krijgen als afscheid stenen en rottend fruit achterna gegooid. Met als ultieme vernedering begeleiding van het Syrische leger.(…) Terug naar huis? Bijlange niet. Ze mogen in Irak – ondanks Iraaks protest – hun vredesmissie verder zetten. Onuitgenodigd, zoals in Syrië. Ze hebben daar slechts een transit-toelating gekregen, zo stelt de Iraakse legerleiding, blijven mogen ze niet. (…) Tja.

Russische helikopters zijn geland op de militaire luchthaven te Tabqa (bij Raqqa) nadat de VSA daar vertrokken waren. Beelden van verlaten militaire VSA bases en de betonfabriek Lafarge. Noteer de woordkeuze van de reporter: Lafarge zou hulp geleverd hebben tégen ISIS! Nochtans zijn de bedrijfsleiders in Frankrijk voor het tegenovergestelde veroordeeld.

Konvooi van Syrische leger richting Noord-Syrië…

Inwoners van NW – Hasakah regio verwelkomen Syrische leger. De autobaan Hasakah-Aleppo is bijna helemaal in Syrische handen. Het Syrische leger zet er haast achter om te vermijden dat nog meer dorpen in handen van het FSA, de door Turkije gesteunde terroristen, vallen. (…)

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, glimlacht, staan, op podium, lucht, boom, kind en buiten
Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, lachende mensen, mensen op toneel, menigte en buiten
Afbeelding kan het volgende bevatten: 7 mensen, lachende mensen, staande mensen en buiten

De olievelden blijven echter onder “bescherming” van de VSA tegen “terroristen”. (…) In de tweede onderstaande video hoort u een verklaring van Lindsey Graham voor deze onbaatzuchtige inzet.

Trump zou voor 4.5 miljoen dollar financiële steun aan de Witte Helmen beloofd hebben. (…)

Huldeblijken aan Assad tijdens zijn bezoek aan het front van Idlib bij zijn Tiger-elitekorps. We zien het AKK of Macron nog niet nadoen. Citaat uit zijn toespraak voor de manschappen:

Geen fotobeschrijving beschikbaar.
en ook: “Erdogan is een dief, hij beroofde de industrie, hij stal graan en olie. Vandaag steelt hij het grondgebied.” (…)

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, tekst

Volgens onze bronnen is het onverwacht blitzbezoek een opsteker voor het eerstdaags te verwachten grondoffensief om nog een stuk van Idlib te bevrijden van allerlei terroristisch tuig, zoals HTS en de Oeigoeren. De Syrische regering zou kunnen beroep doen op lokale “spionnen” in Idlib die onmisbare informatie doorgeven over stutpunten der terroristen. (…)

Dit zal welkom zijn: een grote verscheping van militair materiaal uit Rusland werd gelost in Tartous, waaronder 24 tanks, militaire voertuigen en artillerie (…):

View image on Twitter
Satellietfoto

Een overzicht van de actuele situatie met interactief plan – klik op icoontjes – vindt u hier.

Afsluitend deze video uit Mar Yakub, het klooster waar pater Daniël de meeste tijd verblijft: een oproep en roeping voor éénheid. Eenheid in het geloof, eenheid van het land, eenheid van de bevolking.