Quo vadis, Syria?

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen
De strijd om Noord-Syrië …

Deze Quo Vadis besteden we helemaal aan de situatie in Noord-Syrië; op Idlib en de rest van het land komen we later terug.

Je kan je afvragen of de Koerden verwoede zelfkastijders zijn. Krijgen we jarenlang te horen wat een “beest” Assad wel is, die elke ochtend na zijn licht-gekookt eitje een gemartelde Koerd bij zijn geroosterd boterhammetje verorbert en dan zie je nu de beelden van een enthousiaste bevolking die zijn troepen met open armen welkom heet. Of… zou het kunnen dat a) er dan toch niet zo veel Koerden deel uitmaken van de bevolking of b) dat Assad dan toch niet zo’n geweldenaar is als de media en politiek hem voorstellen? Of zijn de enthousiaste mensen op straat allemaal betaalde betogers, zoals hier bij de klimaatprotesten? De andere verklaring zou betekenen dat de Koerden masochistische voorkeuren hebben, die hen keer op keer foute keuzes doen maken.

De poco media zijn iets voorzichtiger geworden in hun bewoordingen. Hoewel… het terroristentuig, waarvan de Koerden zo’n schrik hadden dat ze Assads hulp inriepen, wordt nog steeds het “Syrian National Army” (FSA) genoemd.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon

Ook in de VSA kwam het berouw (sic) na de zonde: jarenlang werden ze de “gematigde rebellen” genoemd… (Lees ook: Turkish-Backed Forces Are Freeing Islamic State Prisoners)

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, tekst

En nu wordt zelfs het “beest” Assad door Trump gerehabiliteerd:

“After defeating 100% of the ISIS* Caliphate, I largely moved our troops out of Syria. Let Syria and Assad protect the Kurds and fight Turkey for their own land … I hope they all do great, we are 7,000 miles away!”

En is er hoop dat Syrië ook internationaal weer mee mag spelen. Sancties??? De terugkeer tot de Arabische Liga zou een mooi begin zijn.

Eerst kan u een overzicht met de troepenbewegingen bekijken, vervolgens beelden van een opgeluchte bevolking:

Interactieve kaart met laatste gebeurtenissen.

Gisteravond bij De Afspraak mocht de gekke professor, intussen op pensioen, zijn licht laten schijnen op de huidige situatie. We hebben het over prof. Rik Coolsaet. De rust heeft hem blijkbaar deugd gedaan, want zijn deelname aan het gesprek over N-Syrië was er een met een onverwachte logica en inzicht. “Trump gaf het op een gouden schoteltje aan Poetin” “Assad kon het innemen zonder een schot te lossen.” En verwees naar deze beelden van een grijnzende Russische journalist of militair die quasi een rondleiding geeft in de voormalige VSA basis. In aller haast verlaten, het Syrische leger kan er zonder probleem zo intrekken:

40 VSA militairen trokken met hun voertuigen vanuit de Rahiba luchtbasis in Malikiya de grens over naar Irak. De VSA trokken zich ook terug uit de Tel Baidarbasis tussen Hasakah en Darbasiyah.

Erdogan geeft echter nog niet op. Het lijkt erop dat Poetin hem nog een tijdje zal laten betijen: zij hadden gisteren een telefonisch onderhoud. Erdogan zou naar verluidt Poetins uitnodiging voor een bezoek aanvaard hebben. Maar geen gerotzooi met het Syrische leger. Een afgevaardigde van Poetin liet weten dat Rusland geen gevechten tussen het Turkse en Syrische leger zal dulden. Lavrov heeft zonet bevestigd dat Rusland de veiligheid op de grens Turkije – Syrië zal garanderen – een soort scheidsrechter. De Russische militaire politie patrouilleert. Erdogan heeft laten weten dat de intocht van het Syrische leger in Manbij “geen slechte zaak” is, maar ze moeten wel niet in de weg lopen. Echter, àls Erdogan vindt dat hij zonder gezichtsverlies zijn troepen kan terugtrekken – omdat Rusland garandeert dat er geen gevaar meer van de Koerdische strijders te verwachten is en het Syrische leger zal ageren volgens de Adana-afspraken – dan zullen de VSA zonder schaamte de pluim op hun hoed steken. Maar zover is het nog niet. Integendeel.

Een aantal dorpen en steden in het noorden van Hasakah en Raqqa werden getrakteerd op artillerie en luchtaanvallen. In al-Hasakah bezetten Turkse troepen of hun huurlingenleger het dorp al-Manajir. Men meldt zware beschietingen tussen de huurlingen en de Koerden. Later moesten de dorpen Kuzlyia, al-Amiria en Lilyan aan de Aleppo-Tal Tamir snelweg, 10 km van de posities van het Syrische leger, zich overgeven. Ons bereikten berichten dat de overwinnaars – FSA – de huizen in al-Azizyia en Tal Halaf eerst leegroofden en nadien in brand staken, de vrouwen sloegen. Opnieuw een groot aantal vluchtelingen. In het noorden van Raqqa werden twee burgers vermoord in hun auto. (…)

De VSA – troepen zouden 250 vrouwen van buitenlandse IS-terroristen overgebracht hebben van het al-Hol kamp naar de al-Shadadi basis, ten zuiden van Hasakah stad. Er werd door de Turkse bombardementen grote schade aangericht in de dienstensector en de infrastructuur zoals aan water- en elektriciteitsvoorziening.

Intussen volgt ook Irak de situatie op de voet. De Iraakse defensieminister besprak met Syrische en Russische afgevaardigden de ontwikkelingen. Er werden meer Iraakse troepen naar de grens met Syrië ingezet, ook met het oog op mogelijke infiltratie van IS-strijders.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten

Opmerkelijk: een Syrisch vluchtelingenjongetje, residerend in Merkelland, won een bronzen medaille bij de SKUDEN internationale karatewedstrijden in Praag… hij poseert trots voor de officiële Syrische vlag (… dus niet van de zgn. “gematigde rebellen”:

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, lachende mensen, staande mensen

Syrië nam deel aan de 141ste alg. vergadering van de IPU (179 landen) in Belgrado, Servië. Meer dan 1700 volksvertegenwoordigers van verschillende landen uit heel de wereld overlegden samen hoe ze de internationale wetgeving konden versterken , over de rol van het parlement en regionale participatie. Tevens op de agenda: verbetering van de gelijkheid man/vrouw, aanmoediging jongeren, mensenrechten en gezondheidszorg. Ook daar de officiële Syrische vlag.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 4 mensen

Wordt vervolgd.