Quo vadis, Syria?

De gebeurtenissen in Syrië herhalen zich week na week. HTS (Al-Nusra) in Idlibistan probeert quasi dagelijks uit te breken naar regeringsgebied. Geen enkele grens is veilig. (…)

Opnieuw werd een massagraf van burgers gevonden, ditmaal bij het Al-Rahba kasteel. Zij werden vermoord door ISIS; in de buurt hadden zij een trainingskamp, een tunnelnetwerk en een atelier voor de productie van explosieven en mijnen. (…)

Op dinsdag en op vrijdag ontploften landmijnen, achtergelaten door ISIS, in en nabij het dorp Rasm Al-Ahmar (Salamiya platteland, met resp. 5 en 7 burgerslachtoffers en 9 en 1 gewonden. (…)

Rond Palmyra werd een mijnenveld ontdekt en opgedoekt.

Turkije blijft de soevereiniteit van Syrië bedreigen onder het mom van terrorismebestrijding en zelfverdediging. “Wij zijn bereid… en er klaar voor om de verantwoordelijkheid der VSA over te nemen, ” verklaarde Erdogan. (…)

De Turkse (en van zijn “gematigde rebellistische beschermelingen”) hete adem in de nek noopte Arabische en Koerdische politieke en stammenleiders in Noord-Syrië tot een bijeenkomst om een oplossing/akkoord te bereiken met de Syrische regering in de hoop dat de regio gespaard zal blijven van een nietsontziende oorlog en verwoesting. De commentaar is duidelijk: liever met Assad zoete broodjes bakken, dan onder de Ottomaanse en terroristische knoet.

Bovendien zouden de Ottomanen er naar verluidt geen graten in zien HTS (Al-Nusra) het officiële statuut van oppositiebeweging te geven, zoals Hezbollah bv. Ze zouden dan deel uitmaken van de verzameling gematigde rebellen die al onder het toeziend oog van Erdogan “opereren”, zoals dat heet. En vervolgens zouden ze dan samen met dit amalgaam een leger te vormen in de zgn. “veiligheidszone”. Die man barst van de ideeën: laat de terroristen maar komaf maken met de Koerden. Plaatsvervangende oorlog, zoals de VSA/Israël met Iran in Syrië. (…)

De VSA coalitie bombardeerden het Syrische leger in de Deir Ezzor regio… hetzelfde Syrische leger dat de bevriende VSA-Koerden ter hulp geschoten was tegen ISIS.

Volgens de Wall Street Journal zouden de VSA troepen tegen eind april hun biezen gepakt hebben. Als er niets tussenkomt… zoals bv. een toevallige gifgasaanval…

Immers… Naar verluidt heeft de terroristengroep Jabhat Fateh al-Sham (Al-Nusra) vaten met chloor naar een stad in het NW van de Idlib provincie gebracht met voertuigen van de Witte Helmen. In de ziekenhuizen in de regio zouden camera’s geïnstalleerd zijn. Tevens zouden verschillende chloorvaten van het NW, Jisr al-Shugur naar de stad Khan Shaykhun in het zuiden van de Idlib provincie vervoerd zijn in twee ziekenwagens. Dit in coördinatie en samenwerking met de Witte Helmen en de Jabhat Fateh al-Sham terroristen. (…)

Met het oog op de komende Sochi conferentie van 14 februari, bespreekt Poetin vandaag in de VN Veiligheidsraad de situatie in Syrië. (…)

De WHO (World Health Organization) bezocht met een delegatie een aantal medische hulpposten in de Quneitra regio. Men wil daar de medische zorg uitbouwen.

In heel Syrië worden 2.7 miljoen kinderen onder de 5 jaar ingeënt tegen polio.

Via de Al-Tahia grensdoorgang keerden vluchtelingen vanuit de Manbij regio terug naar hun bevrijde dorpen op het platteland ten oosten van Aleppo. De autoriteiten zorgden voor voedsel en medische hulp.

Via de Nassib-Jaber grensovergang met Jordanië keerde weer een groep Syrische vluchtelingen uit de kampen woensdag terug naar hun dorpen en steden. De overheid zorgde voor transport en medische zorg. (…)

De Russische buitenminister Lavrow klaagde de politisering van humanitaire hulp aan. In een verklaring stelde hij dat Rusland er alles aan doet om de leefomstandigheden te verbeteren zodat vluchtelingen kunnen terugkeren naar hun oude leven. Tevens voegde hij eraan toe dat de westerse landen de heropbouw van Syrië niet wensen en dat ze slechts hulp sturen naar de regio onder terroristisch bestuur.

Armenië daarentegen zond een omvangrijke humanitaire missie naar Aleppo: een groep van 83 met ontmijners, artsen, veiligheidspersoneel. Zij zullen het Syrische en Russische leger bijstaan bij het ontmijnen en de bevolking medische hulp verstrekken. Aleppo kent een Armeense bevolkingsgroep in de Al-Midan en Al-Suleimaniyeh wijken, die dicht bij het front liggen. Velen van hen beschermden niet alleen hun eigen wijken maar waren ook lid van een burgerbeschermingsgroep met taken bij de brandweer en medische hulp. (…)

De Tsjechiche premier Andrej Babis kondigde aan dat zijn land een weeshuis met een oppervlakte van meer dan 1000 m2 zal oprichten in Syrië. Om te beginnen worden 50 kinderen opgevangen, later meer. “Syrische bedrijven zullen het bouwen volgens de plannen van een Syrisch architect en de Tsjechische Republiek zal de kosten voor het eerste jaar dragen”. Dit in samenwerking met het Tsjechische Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan. Tevens werd het plan voor de bouw van ander weeshuis, ditmaal in Damascus, besproken; het zou gefinancierd en gedragen worden door Tsjechische zakenlui. (…)