Quo vadis, Syria?

De bronafbeelding bekijken

Opnieuw een optimistische kijk op de situatie in Syrië. Iets wat nergens aan bod komt.

ODEIA is de eerste Franse reisorganisator die in samenwerking met de Chrétiens d’Orient Syrië als reisbestemming aanbiedt. De eerstvolgende groep vertrekt in maart en is al volzet.

Ook Pieter Kerstens (Jeune Nation) trok in oktober 2018 voor de 4de keer naar Syrië. U kan hier zijn reisverslag  (1 + 2)lezen.

Jeune Nation plant in april opnieuw een “solidariteitsreis”, inmiddels de 11de, onder het motto “ontdek het ander gezicht van Syrië”.

Over de reisplannen van het Geopolitiek Instituut Vlaanderen-Nederland in het voorjaar 2019 hebben we al bericht in “De andere ontdekkingsreis”.

Het gaat daar blijkbaar druk worden…

De Zwitserse Vrienden van Syrië willen ook opnieuw naar Syrië trekken van 14 tot 29 april 2019 en tevens in de herfst 2019. U kan op hun webstek reisverslagen en beeldmateriaal terugvinden. Zij verzamelen ook geld om de burgerbevolking daadwerkelijk te helpen met een medische hulp post en ziekenwagen. Zij hebben zich als doel gesteld te willen ijveren voor een opheffing van de sancties die vooral de bevolking treffen.

Neem eens een kijkje bij FlightRadar 24: dramatische toestand voor de Damascus luchthaven. Geen enkele vlucht uit het westen, behalve de militaire vluchten, waarop wij geen zicht hebben.

Twee video-getuigenissen van Andrawos Bassous en van Ranim AbdelKhaled in de herfst 2018 en juni 2018. Ondanks de beelden van de ruïnes, een boodschap van hoop.

Hele wijken en districten werden verwoest. Deze beelden tonen een toekomstdroom: Marota City (Damascus)

Gisteren werd de patroonheilige van Homs gevierd met een orthodoxe mis:

Op 26 januari berichtte pater Daniël over de hulp van Chrétiens d’Orient-jongeren bij het vullen van shampooflesjes voor arme gezinnen. Met enige vertraging geraakten wij aan de beelden:

Een overzicht van drie jaar vrede in Aleppo:

De productie van de beroemde zeep van Aleppo wordt opgevoerd (video met Engelse ondertiteling).

Tulsi Gabbard durft de VSA leiding terecht te wijzen: “Als Assad afgezet wordt, neemt al-Qaeda het boeltje over.”, twitterde ze woensdag. “Er werd geen enkele toestemming voor een militaire tussenkomst gegeven door het Congress om oorlog te voeren tegen Syrië. Syrië/Assad vielen ons niet aan op 9/11, waardoor duizenden Amerikanen stierven… al-Qaeda deed dat! Waarom geven jullie de voorkeur aan hen boven Assad?”

Zij kwam onder vuur voor haar ontmoeting met Assad; zij weigert dit een vergissing te noemen.

Het oppercommando van het Syrische leger maakte dinsdag officieel bekend dat soldaten geboren in 1981 en voorgaande jaren eervol ontslagen worden uit het leger. Deze beslissing komt een week nadat bekend gemaakt werd dat soldaten die in 2011 opgeroepen werden naar het burgerleven kunnen terugkeren. (…)

Eindelijk kon een VN-konvooi met hulpgoederen verzameld door het Rode Kruis en de Halve Maan het Rukban kamp bereiken. Ze werden begeleid door Russische militairen. Het kamp ligt immers in de door de VSA opgeëiste gebied op de grens Syrië-Jordanië-Irak, rond de al-Tanf basis, waar niemand toegang krijgt, behalve de door hen opgeleide “gematigde rebellen”. Deze basis moest immers de toegang vanuit Iran naar Syrië en de Mid. Zee verhinderen. Naar verluidt zouden de VSA deze basis als laatste verlaten. We zullen zien… De “gematigde rebellen” in het Rukban kamp worden stilaan ongerust, want naar Idlibistan verhuizen is intussen geen optie meer.

Het opperhoofd van al-Qaeda, Aymen Al-Zawaheri, is misnoegd en hij stak dat niet onder stoelen of banken. Hij is teleurgesteld in de “gematigde rebellen”, die hun heil gezocht hebben onder de vleugels van – we citeren – “de “seculiere sultan”, Erdogan (sic). Rest Idlibistan en het is een kwestie van tijd vooraleer ook die regio zal ingepalmd worden door de ongelovigen. Hij heeft nochtans in het verleden meermaals met aandrang verzocht de rangen te sluiten.